El ple municipal de les Borges Blanques, celebrat aquest dijous a la nit, va aprovar per unanimitat (CiU, IBB, ERC, PSC i CUP) la moció segons la qual es declara territori català "lliure i sobirà". A banda d'aquest posicionament simbòlic, la moció recull també la petició al Parlament de sotemetre a votació la declaració unilateral "de sobirania nacional de Catalunya" i "si s'escau, convoqui un referèndum sobre la independència" del país.
Es demana també que el Parlament debati emprendre accions de construcció d'estructures d'estat (creació de registres propis civils, mercantils i de la propietat, una hisenda pròpia i un banc nacional, una administració fiscal i de justícia, etc), així com que les banderes oficials del municipi siguin la local, la senyera i, fins el dia de la independència, l'estelada. Altres punts són "que quedin sense aplicació totes les lleis i reglaments, sentències judicials i resolucions que limitin l'ús de la llengua catalana i que es demani l'empara i la mediació de les institucions internacionals de la UE per garantir un procés democràtic de transició cap a la independència. Finalment, s'acorda també adherir-se a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).
Els canvis recents en l'actualitat catalana (anunci d'eleccions autonòmiques i dissolució del Parlament) van fer que l'equip de govern (CiU i IBB) presentés un redactat alternatiu que actualitzava alguns punts i en matisava altres. L'oposició, però, no va voler modificar la moció inicial i es van acabar presentant i votant dues mocions similars. Totes dues van ser aprovades per unanimitat.
Les Borges es converteix, així, en el segon municipi de la comarca, després de Cervià, en aprovar aquesta moció independentista i en la segona capital de comarca de la demarcació de Lleida, ja que a la mateixa hora ho feia també Balaguer (La Noguera).
D'altra banda, el ple va servir també per debatre una moció presentada per l'ANC de Les Garrigues, que instava l'Ajuntament a batejar la plaça de davant del Pavelló de l'Oli, encara sense nom, com a "Plaça de la Independència" i a fer-hi onejar un màstil amb la bandera estelada. També va ser aprovada per unanimitat, PSC inclòs. Un PSC que, a més, va voler anar més enllà i va animar l'equip de govern a declarar el 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat, com a dia laborable. Una petició, però, que no va ser recollida.