Llardecans substituïrà el nom de la plaça de la Constitució per plaça de l'Església. Així ho han decidit els veïns que han participat a la consulta convocada per l'Ajuntament aquest diumenge al matí per vehicular la petició que havia fet l'ANC local per canviar el nom d'aquest espai públic. Dels 136 vots emesos, tots han optat per canviar el nom, i d'entre les tres propostes ha obtingut més suports (85) el de plaça de l'Església, nom proposat per l'ANC. Les altres eren plaça doctor Hèlios Pardell (40 vots) en reconeixement a la tasca d'aquest metge històric local i plaça Major (8), tal com s'anomenava antigament.
A la consulta, que s'ha desenvolupat entre les 9 del matí i les 2 del migdia, hi podien votar tots els veïns de Llardecans majors de 16 anys poden votar aquest diumenge. La iniciativa arribava després que l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) del municipi hagués presentat 150 signatures per demanar-ne el canvi, al·legant que “ja no és adequat que Llardecans continuï homenatjant la Constitució espanyola”, una norma que “nega el dret a l’autodeterminació de les nacions, imposa la intervenció militar com a resposta a possibles processos d’independència i no reconeix la llengua catalana al mateix nivell que l’espanyola”.
En declaracions a Ràdio Lleida, l’alcalde, Miquel Sas, va afirmar que “una Constitució que si poguessis la treuries o arreglaries i que te la imposen així és una cosa que a molta gent no fa gràcia”.
Altres moviments al nomenclàtor
La proposta de canvi de nom de la plaça de la Constitució de Llardecans no és la primera que es dóna a la comarca en clau sobiranista. Anteriorment, el ple d'Alcanó va decidir fa poc més d'un any canviar el nom del carrer Joan Carles I per carrer de les Escoles. A les Borges, el ple municipal va aprovar també una moció per canviar el nom de la plaça de la Constitució, però l'equip de govern va decidir fer una consulta només entre els veïns de la plaça, que va resultar en un empat i, en conseqüència, es va mantenir el nom vigent.