Cinc diputats del PDeCAt han votat aquest dimecres, 1 de març, en contra d'un dels punts de la Proposta de Resolució que els grups de la CUP i CSQEP havien presentat a la Comissió d'Agricultura del Parlament de la Catalunya, concretament el que demanava "desestimar i excloure del tractament dels purins la combustió tèrmica de residus". En aquest punt, el grup de Junts pel Sí va donar llibertat de vot i els representants d'ERC i independents hi van votar a favor, mentre que els del PDeCAT s'hi van oposar, junt amb els del PP i Cs. Això va fer que el punt no s'aprovés per onze vots en contra, vuit a favor i les dues abstencions del PSC.
El portaveu de la CUP i un dels proposants del text, Sergi Saladié, ha manifestat la seva perplexitat perquè Junts pel Sí havia presentat esmenes a aquest punt i tant la CUP com CSQEP les havien acceptat i just abans de començar la sessió, JxS les retirava. L'argument de Violant Cervera (PDeCAT) per fer-ho és que "estem en contra del redactat que diu que la gasificació suposi riscos elevats d'emissions de contaminació a l'atmosfera, perquè la manera de funcionar de les plantes està regulada i compleixen la normativa", cosa a què va respondre Saladié dient que "no tenim cap experiència de cap planta d'aquest tipus i dir amb rotunditat que no tenen cap afectació pot ser temerari". El portaveu de la CUP va lamentar que això no s'hagués parlat al moment de les esmenes i intentat arribar a un consens. Els altres tres punts de la Proposta de Resolució, que feien referència a incentivar les accions per a la reducció de purins, a promoure la reobertura de les plantes i a millorar l’eficiència d ela gestió dels purins, es van aprovar per unanimitat.
Pels proposants del text, que es presentava arran de la problemàtica pel projecte de la planta de Juneda Tracjusa, "la idea és que la crema de residus per al tractament de purins no es pugui generalitzar com una pràctica habitual i, per tant, es tracta d'intentar aturar aquest primer projecte experimental". CUP i CSQEP defensen que aquesta pràctica contravé la planificació de residus del propi departament de Territori i Sostenibilitat, que agreuja la qualitat de l'aire d'una zona ja de per si anticiclònica i que no hi ha cap exemple previ de funcionament d'aquest sistema. Amb tot, els dos grups mostren el seu suport a la reobertura de les plantes de tractament de purins però "amb alternatives que ja estan en marxa".
Podeu veure el debat d’aquest punt de la sessió de la Comissió d’Agricultura en aquest enllaç:
http://www.parlament.cat/web/canal-parlament/sequencia/videos/index.html?p_cp1=7912663&p_cp3=7913013