Opinió
Centre d'Estudis de les Garrigues

Centre d'Estudis de les Garrigues

A propòsit de l’Aula d’Extensió Universitària

Al mes de març de l’any 2013, es va constituir la junta provisional de l’Aula d’Extensió Universitària les Garrigues. No cal dir que era el fruit de molts dies de treball. La Universitat de Lleida es posà en contacte amb la junta del Consell Consultiu de la Gent Gran i del Consell Comarcal. Es començà a parlar i a visitar aules de les comarques veïnes on estaven establertes. Es veié com funcionaven. Es va demanar suport al Centre d’Estudis, que també hi va voler participar. A poc a poc el projecte anava prenent forma.

Anaven fent-se reunions i aquestes estaven presidides pel president del Consell Comarcal i pel Consell Consultiu de la Gent Gran, per Isidre Pinyol i Tere Garsaball. Entre tot aquest grup de gent que assistia a les reunions es va formar la primera junta provisional, onze membres de vuit pobles de la comarca. El següent pas va ser buscar conferenciants i presentar els estatuts per legalitzar l’associació. El projecte que naixia en aquell moment, igual que els infants quan comencen a caminar, necessitava ajudes i una nova entitat també es va afegir al grup d’associacions que hi havia. Parlo de la Biblioteca Marquès d’Olivart de les Borges Blanques, en representació de les biblioteques de la comarca. El nou projecte anava agafant forma.

Quines conferències es volien fer? Primer, que fossin culturals, que tots els alumnes poguessin aprendre i que, sobretot, fossin participatives. Es buscà a la nostra comarca gent culturalment molt vàlida. Tres garriguencs ja hi han impartit classes; un, malauradament, Josep M. Albaigès, al cap de poc temps ens va deixar. Altres conferenciants també estaven vinculats a les Garrigues directament o indirectament. Un cop aconseguits els conferenciants només faltava el local, i es va pensar en el de la Casa de la Cultura. L’Ajuntament de les Borges no va dubtar ni un moment i ens va dir que podíem comptar amb aquest espai.

Faltava la part principal: els alumnes. Va ser el més sorprenent, ja que en un principi, i amb les dificultats per als desplaçaments a la nostra comarca, pensàvem que seríem pocs, però el projecte va interessar la gent garriguenca i es matricularen 149 persones de 17 pobles diferents. Penseu que es va deixar gent en llista d’espera, ja que el local quedava petit.

Començà el curs el doctor Ramon Morell parlant d’un dels problemes que tots patim diàriament, és a dir, l’economia. En seguiren d’altres de temàtiques ben variades, fins que el dia 5 de juny l’estimat Joan Bellmunt va tancar amb la seva conferència el primer curs de l’Aula d’Extensió Universitària de les Garrigues. No tan sols hem fet classes i conferències, sinó que també hem realitzat excursions culturals. La primera va ser al MNAC de Barcelona i al monestir de Sant Cugat del Vallès. Després viatjaríem al monestir de Poblet i a Montblanc i, com a cloenda del curs, a la vall de Boí. Sens dubte, totes aquestes jornades han servit per ampliar els nostres coneixements culturals. I amb motiu dels 300 anys de la construcció de l’església dels Torms, conjuntament amb el cor Unicorn de la Universitat de Lleida i l’Ajuntament del petit poble garriguenc, vam assitir a un concert de cant coral.

El proper curs ja està preparat amb la mateixa il·lusió que aquest, i amb dotze conferències, ja que els alumnes, el dia de l’assemblea general, ens van demanar que en volien més. Tan sols ens falta que, com l’any passat, siguin moltes les matrícules d’alumnes. És així com hem volgut donar a conèixer la nostra comarca a les excursions i hem portat el nostre oli, el vi i altres productes de la nostra comarca arreu. L’Aula d’Extensió Universitària les Garrigues és, sobretot, el fruit de totes les entitats que creuen en aquest i que volen fomentar la cultura a la comarca. D’aquesta manera seguirem, tots units, per demostrar que a les Garrigues hi ha gent que encara vol continuar aprenent, sense importar-los l’edat.