CULTURA
- Alcanó , Alfés , Aspa , Llardecans , Maials , Sunyer , Torrebesses

Aspa enceta el projecte "Camins d'or líquid al Segrià Sec"

Foto: Consell Comarcal del Segrià

El Consell Comarcal del Segrià ha presentat aquest dijous la tercera edició de “Camins d’or líquid al Segrià Sec”, un projecte que va néixer l’any 2009 i que en l’última edició ja va comptar amb més de 2.500 participants. El projecte, dirigit des de l’àrea de Turisme del Consell Comarcal del Segrià, agrupa la participació dels pobles -de les anomenades Garriges històriques- d’Alcanó, Alfés, Aspa, Llardecans, Maials, Sunyer i Torrebesses, i cerca donar a conèixer l’oli verge extra del Segrià, el seu procés de producció i l’entorn paisatgístic, arquitectònic i cultural de la zona.

En la seua intervenció, el president del Consell Comarcal del Segrià, Pau Cabré, ha parlat de la màgia del procés d’elaboració de l’or líquid i de la riquesa emotiva que cal cercar en els silenciosos paisatges del Segrià sec. Bea Obis, responsable de l’equip que duu endavant aquest projecte, ha volgut felicitar a totes les cooperatives i als municipis participants per la seva implicació en les tasques de divulgació del patrimoni oleícola.

Com a novetats d’aquesta tercera edició, cal anomenar la incorporació de l’artesania amb les “Porcellanes inspirades en els camins de l’oli” d’Antònia Palau (Almacelles), la integració de maridatges en lloc de tasts (a Aspa), la introducció de les herbes remeieres en l’elaboració de sabó (a Llardecans) o la presentació de l’Inventari i catalogació de les construccions de pedra seca (a Torrebesses).

La primera activitat es celebrarà aquest diumenge 13 de novembre a les 9:30 hores al municipi d’Aspa. Davant de la Cooperativa del Camp d’Aspa tindrà lloc un esmorzar popular. A les 11.00 hores hi haurà una visita guiada a les instal·lacions de la cooperativa,on encara es conserven les moles de pedra de l’antic molí i les premses hidràuliques amb els respectius esportins. Tot seguit,els assistents tindran la possibilitat de fer un recorregut guiat al castell-palau dels Bisbes i a l’església parroquial. A les 12.00 hores es realitzarà el maridatge d’oli amb productes de la terra. El tast serà conduït pel Sr. Jaume Aran, del Panell de Tast d’Olis de Catalunya.