El màxim responsable d'Agricultura va aprofitat l'acte d'inauguració del certamen firal per anunciar que el seu departament està treballant, conjuntament amb el d'Economia i Coneixement, per articular mesures que ajudin a donar liquiditat a les empreses del sector oleícola que han patit els efectes de la sequera. Així, va anunciar una nova línia de crèdits a interès bonificat, consensuada amb el sector, per aquelles altres explotacions que puguin acreditar la manca de liquiditat a causa de la crisi de l'oli d'enguany i no tenen contractats els esmentats préstecs.
Està previst que aquestes línia pugui activar-se durant al març, un cop s'acabin de concretar els detalls i es faci la corresponent tramitació per la seva aprovació i publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) "perquè permeti preparar amb confiança la campanya de l'oli 2012-2013", ha dit el conseller. Pelegrí també ha recordat la línia que ja va posar en marxa el departament per augmentar els períodes de carència per a aquelles explotacions que ja tenien préstecs contractats amb l'Institut Català de Finances (ICF) o amb l'Institut Català del Crèdit Agrari (ICCA).
A més de l'articulació d'ajuts, el conseller va exemplificar l'aposta del Govern cap al sector agrari amb la rebaixa del preu de l'aigua del Segarra-Garrigues per tal de fer-lo "assumible i assequible" pels regants. Sobre aquesta qüestió, i després d'un any de forta sequera, Pelegrí va fer una crida als pagesos a apostar pel nou regadiu que ha d'ajudar "garantir les produccions, a rendibilitzar les explotacions i a tirar endavant els projectes dels pagesos".
Pelegrí va refermar el "gran potencial" del sector agrari, un sector "viu, estratègic i estabilitzador de la nostra economia" i va dir que és "una ferma aposta per la recuperació econòmica" com indiquen dades com ara que l'ocupació al sector ha tingut un lleuger increment en relació a l'any anterior, l'increment de les exportacions o l'augment de la despesa en alimentació. En aquest sentit, va parlar de l'agricultura, i en especial, l'oli, com "un gran element dinamitzador" de les Garrigues i va dir que cal fer-ne pedagogia per donar a conèixer les seves qualitats saludables a més de defensar la necessitat d'apostar per la seva internacionalització.