COMARCA
- Juneda , Les Borges Blanques

L'Ateneu, descontent amb la resposta de la Generalitat sobre la planta de biomassa

resposta de la Direcció General de Qualitat Ambiental

La Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Qualitat Ambiental (DGQA), no està disposada a estudiar l’impacte ambiental per la concentració d’indústries a la mateixa zona on es vol instal•lar la incineradora de biomassa de Juneda. Almenys això es desprèn de la resposta a la carta que l’Ateneu Popular Garriguenc i La Banqueta van enviar el passat 6 de gener a aquest organisme.

En aquella carta, les dues entitats demanaven a la DGQA que tingués a bé elaborar un estudi d’avaluació de les repercussions sobre l’ozó troposfèric i altres contaminants (com el PM10) que la nova central podia generar i que l’estudi no es fes de manera aïllada, sinó tenint en compte altres plantes existents a la mateixa zona (termosolar i tractament d’oleàcies).

Segons l’Ateneu, la DGQA no només no dóna resposta a aquesta petició, sinó que assegura que les emissions de partícules de la nova planta quedaran retingudes pels filtres de mànegues, “cosa impossible, ja que no hi ha filtres que puguin evitar-les, com reconeix la mateixa empresa promotora i com demostren les plantes similars existents i tots els estudis fets sobre el tema”.

En quant a l’ozó troposfèric, el text de la DGQA diu que “no prové de les emissions locals del municipi”. “Sigui quin sigui l’origen, el fet és que existeixen, i és preocupant que la DGQA no es molesti el més mínim per aquests registres tan elevats”, ha manifestat el president de l’Ateneu, Miquel Andreu.

Així mateix, l’Ateneu considera “impropi” d’un organisme governamental com aquest que l’única referència a l’impacte de la incineradora sigui que es troben “ambientalment interessants”. “Considerem que emprar conceptes tan difusos i tan poc rigorosos científicament és una absoluta falta de respecte per tota la gent que s’ha preocupat per aquest assumpte”, ha dit Andreu.

L’Ateneu ja ha anunciat la seua voluntat de continuar amb les mobilitzacions contra la planta ja que l’entitat considera que s’està davant d’una “clara voluntat de prioritzar interessos polítics i econòmics, que passen per davant de valors com la sostenibilitat o la salut de les persones”