Cal preservar el patrimoni de la pedra seca. És un gran patrimoni del que cal tenir cura. Aquesta és una de les conclusions del taller de ‘Projectes en Paisatges Culturals’ dedicat als secans humits de Llardecans i Torrebesses i emmarcada dins el projecte Erasmus de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès, sota la direcció del professor Carles Llop. Una quarantena d’alumnes van visitar els pobles de Segrià Sec “per conèixer de primera mà el seu patrimoni i a partir d’aquí elaborar un treball de recerca sobre els aprofitaments hídrics”, explica l’alcalde de Llardecans, Josep Maria Pardell. Els marges, els aljubs, les cisternes, les basses i les cogulles van ser algunes de les construccions que van observar i que s’utilitzaven per aprofitar l’aigua de la pluja.
A partir d’aquí s’elaborarà un estudi que serà presentat en un congrés a Itàlia que aplegarà els estudiants d’Erasmus de tot Europa. Van ser, doncs, tres dies intensos (21,22 i 23 de gener) durant els quals els quaranta d’alumnes procedents d’Andalusia, Portugal, Argentina o el País Basc, entre altres, van aprofundir en el coneixement de les construccions de pedra seca i en la seua relació amb l’aprofitament de l’aigua. “La valoració final és molt positiva, van descobrir un món diferent a qualsevol altre amb un patrimoni singular i propi de la zona”, detalla l’alcalde de Torrebesses, Mario Urrea .
Es tracta d’un assignatura optativa de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès i que sota la guia de Mateu Esquerda, estudiós i especialista en la pedra seca i les seus construccions, va recórrer els paisatges de secà del Segrià Sud.
Les conclusions “es lliuraran als municipis amb l’objectiu de contribuir a la gestió del patrimoni de l’aigua i la pedra seca com a font complementària del desenvolupament local de base agroindustrial”, segons expliquen els responsables del taller.
CULTURA