Calculen que la pedregada del dijous va malmetre entre el 70 i el 100% les collites de pobles com Sarroca, Juneda, Castelldans o la Granadella

Unió de Pagesos ha fet una valoració inicial de les dues tempestes diferents de pedra del dijous dia 5 de juliol que van malmetre gran part de la collita de fruita dolça. També van afectar al conreu del panís, i al cereal d’hivern que encara no s’havia pogut recol·lectar.
La primera tempesta de pedra va afectar, segons una valoració provisional, els municipis de Sarroca de Lleida, Artesa de Lleida, Puigverd de Lleida, Juneda, Miralcamp, Torregrossa, Fondarella, Bell-lloc d’Urgell, Castelldans, la Granadella, Sidamon, Mollerussa, Golmés, Vila-sana, Castellnou de Seana, Vilanova de Bellpuig, La Fuliola, Ivars d’Urgell, Castellserà i Tornabous, entre d’altres. Els danys provocats suposen una afectació estimada d’entre el 70 i el 100% de la collita, tot i que hi ha certs municipis on l’afectació ha estat més localitzada i, per tant, no ha danyat la totalitat de les parcel·les. En altres municipis, però, ha estat afectada la totalitat de les parcel·les agrícoles.
Els conreu més afectat ha estat el de la fruita dolça i Unió de Pagesos recomana als afectats que comuniquin el més aviat possible la incidència a Agroseguro, tot indicant, en el comunicat de sinistre, la data prevista de collita i si la pedregada ha provocat caiguda de fruit, ja que en aquest cas els perits d’Agroseguro s’han d’afanyar més a realitzar les peritatges. En cas que hi hagués parcel·les que s’estiguessin collint cal deixar una mostra representativa del 5%, per tal que es puguin realitzar els peritatges. El sindicat també demana que els peritatges s’organitzin segons el calendari de maduració de les varietats, per prioritzar aquelles plantacions que ara s’estan collint.
Un altre conreu afectat ha estat el panís, que es trobava en diferents estadis fenològics en funció del seu cicle, varietat i data de sembra. En aquest cas, cal recordar que el dany mínim indemnitzable pel panís se situa en el 6% de la collita, llindar a partir del qual pot ser recomanable comunicar el sinistre a Agroseguro.