Hi ha arribat a temps. Després de 20 mesos d'obres, la central termosolar de les Borges Blanques s'ha connectat a la xarxa elètrica pocs dies abans que acabés el termini fixat pel Ministeri d'Indústria, l'1 de gener de 2013, per tal que la planta quedés inclosa dins de les que podran rebre primes a la producció d'energia renovable.
Anunciada a finals de 2009, es tracta de la primera central de sistema híbrid, és a dir, que combina l'energia produïda pels miralls termosolar i la produïda per combustió de 70.000 tones anuals de biomassa. Mentre la termosolar és renovable i neta, la biomassa és renovable, però no neta, atès que genera emissions de micropartícules a l'atmosfera. De fet, el projecte inicial no incloïa aquesta segona opció, que permetrà que la instal·lació estigui a ple funcionament durant les 24 hores del dia. També contempla una tercera font de subministrament mitjançant gas natural. La Plataforma Garrigues per la defensa del territori ja va mostrar la seva oposició a la inclusió també de la biomassa, que contribuïrà, segons l'entitat, a la concentració i saturació d'emissions atmosfèriques a aquesta zona.
La planta, impulsada per Abantia i Comsa-Emte, ha costat 153 milions d’euros, inversió per la qual al gener es va demanar un crèdit de 99 milions a 19 anys a un grup d'entitats financeres liderat per Caixabank, junt al Banc de Sabadell, BBVA, Banesto, ICO i Institut Català de Finances.
Al novembre va finalitzar la fase de proves de sincronització de la turbina i s'ha iniciat ara el subministrament d’energia elèctrica a la xarxa. La instal·lació de 22,5 megavats de potència comença ara la corba de producció fins assolir la màxima potència. La planta, que ha generat una trentena de llocs de treball directes, compta amb 2.688 paràboles del camp solar, de 5,5 metres de diàmetre i 12 metres de longitud cadascuna, a les 96 hectàrees que ocupa la finca.