COMARCA
- Les Borges Blanques

Les Borges estudia deixar de treballar amb els bancs que desnonen

Una de les concentracions per aturar desnonaments a Catalunya (Foto: Pau Martí Moreno).

L’equip de govern de les Borges Blanques està valorant la possibilitat de retirar els diners d'aquelles entitats bancàries que expulsin borgencs i borgenques de la seva residència habitual pel fet no poder assumir la hipoteca que hi tenen contractada, segons ha anunciat aquest dilluns el mateix consistori.  

L'Ajuntament, que té previst fer extensiva aquesta iniciativa a la resta de la comarca, també oferiria assessorament als afectats per aquests tipus de processos judicials que s'han convertit en un autèntic drama per a moltes famílies i que ha generat un important moviment de crítica i oposició ciutadanes, tal com desmostren les cada vegada més nombroses concentracions a les seus bancàries i la presentació d'una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) al Congrés dels Diputats amb 1.400.000 signatures recollides a tot l'Estat, l'admissió de la qual serà votada aquest dimarts, 12 de febrer. La presentació d'aquesta ILP la va fer la portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau, la setmana passada, en una intervenció en què va demanar la dació en pagament retroactiva com a alternativa als desnonaments i una moratòria urgent dels desallotjaments.

Pressió municipal
La idea de l'Ajuntament de les Borges l'ha exposat l'alcalde, Enric Mir, durant la XV Assemblea de l'Associació Catalana de Municipis, que ha tingut lloc aquest dilluns a la Pedrera de Barcelona i que ha comptat amb nombrosos representants de la política municipal, així com del president de la Generalitat, Artur Mas. Mir ha puntualitzat que actualment els serveis tècnics municipals estan estudiant la mesura i que el consistori pretén sol·licitant als jutjats que cada mes facin arribar als serveis socials municipals la relació de processos judicials que podrien finalitzar amb desnonament, per tal d'assessorar les famílies afectades per les execucions hipotecàries. L'Ajuntament també oferiria suport a les persones que estan en situació de risc, obrint un procés de mediació entre elles i el banc. 

Tot i que l’alcalde reconeix que el consistori no té competències en aquesta qüestió, degut a que la normativa és d’àmbit estatal, Mir creu que “davant el dramatisme dels fets i la problemàtica social i ciutadana, l’Ajuntament ha de fer tot el possible per ajudar a les famílies que es queden sense casa”. L’alcalde lamenta la paradoxa de l'actual situació, “amb milers de pisos buits a l’espera de gent, i gent al carrer sense possibilitat d’accedir-hi” i aclareix que “als municipis els veïns vénen a buscar suport a l’Ajuntament. Una vegada més, són les entitats municipals les que, sense gairebé recursos ni competències, han de donar un cop de mà als ciutadans”, conclou. En declaracions a Ràdio les Borges, l'alcalde ha explicat que, com a Administració més propera al ciutadà, des de l'Ajuntament es vol "exercir una pressió a les entitas bancàries, que es nodreixen també de diners públics".