Actualment hi ha un cert interès per part d’alguns agricultors de les Garrigues pel cultiu del safrà. Encara que la seva implantació al territori és molt incipient, des del Departament
d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es creu que es tracta d’un cultiu que en les condicions agroclimàtiques i socials de la comarca té un cert potencial de desenvolupament.
Per això, ha organitzat una jornada tècnica amb l’objectiu de "donar una pinzellada en la vessant productiva, comercial i gastronòmica, i alhora veure quines possibilitats té aquest
cultiu per incrementar les rendes dels agricultors de la comarca". La jornada tindrà lloc el dijous al matí a la Sala d'actes de la Cooperativa de Cervià. La jornada és gratuïta, però cal inscriure’s prèviament a través de l’Oficina Comarcal de Les Garrigues (973 142 082 o agarrigues@gencat.cat).
3.000 euros el quilo
Al número 332 de SomGarrigues explicàvem l'experiència de Manolo Ramírez, natural de Granada i resident a l'Albagés, que ha estat el primer de la comarca i de Catalunya a cultivar i comercialitzar safrà 100% català sota el nom de "Safrà de les Garrigues", provinent de finques de l'Albagés i Cervià.
La temporada del safrà comença pel Dia del Pilar i s'allarga un mes aproximadament. La flor del safrà floreix cada dia i al llarg d'aquest mes cal anar a collir la flor cada matí
a primera hora sense excepció, perquè si no la flor es passa. És una feina totalment manual, no hi ha mecanització possible i d'aquí l'elevat preu d'aquesta espècie, que al pagès es paga a 3.000 euros el quilo.
Consulteu l'article de SomGarrigues aquí: http://issuu.com/somgarrigues/docs/safra
PROGRAMA
9:00h Presentació de la Jornada
· Sr. Enric Dalmau. President de la Cooperativa de Cervià de les Garrigues.
· Sr. Llorenç Canela. Cap de l’Oficina Comarcal del DAAM a Les Garrigues.
9:15h Producció agrícola de safrà
· Sr. Miguel Valero. Enginyer agrònom, expert en producció agrícola de safrà.
11:15h Línies de suport al projecte comarcal
· Sra. Noèlia Altabella, Sra. Esther Aldomà i Sr. Màrius Simon.
Tècnics de l’Àrea d’Ajuts i Projectes de la FCAC.
12:00h Pausa
12:15h Usos del safrà en la gastronomia actual
· Sra. M. José San Román. Restaurant Monastrell (Alacant), cuinera especialista en safrà.
13:15h Decret de venda de productes agroalimentaris de proximitat
· Sra. Roser Montero. Tècnica de la secció d’Indústries i Comercialització dels Serveis Territorials del DAAM a Lleida.
13:30h Cloenda de la Jornada
· Sr. Domènec Vila. Director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DAAM.
13:45h Dinar