Si tot va bé, Maials encara la ja 16a edició de la Fira de l’Oli Verd, que té lloc el 16 i 17 de novembre, amb una altra cara que la dels últims dos anys. Aleshores, la sequera havia deixat sota mínims els camps que no tenien reg i la collita global s’havia situat al voltant dels 600.000 kg d’oli. Entre el reg que s’ha anat introduint cada vegada a més finques i una climatologia més favorable, tot apunta que la campanya de 2013-2014 donarà el doble d’oli.
La primera de les fires
De totes les fires i mostres sobre l’oli que es fan a la comarca durant els mesos de tardor i hivern, la de Maials és la primera, la que dóna el tret de sortida. Per un motiu: la maduració de l’oliva hi arriba una mica més aviat. O, dit d’una altra manera, els rendiments en aquesta zona són més alts ara que més endavant. Començar aviat permet tenir molta producció amb les característiques pròpies de l’oli verd en gust, aroma i propietats, però la campanya no s’acaba en 15 dies, sinó que el gran volum de socis de la cooperativa Foment Maialenc –entre 700 i 800, sobretot de Maials però també de pobles del voltant– fa que, a mesura que va avançant la campanya i la maduració, l’oli també va evolucionant.
Joventut i modernitzacions
La de Maials és de les cooperatives que compta amb més gent jove entre els pagesos associats, cosa que també es tradueix en la mitjana d’edat de la junta. Potser per això, les modernitzacions i apostes de futur han estat a l’ordre del dia. Fa cinc campanyes es va reformar, per exemple, una de les dues línies de molí i la petita passava, així, a ser la gran. L’any següent es va arranjar un nou espai amb capacitat per emmagatzemar un milió de quilos d’oli. I l’octubre de 2011 es va posar en marxa una benzinera a les mateixes instal·lacions de la cooperativa. Enguany, la inversió ha estat obrir una agrobotiga, que permet tenir en un sol espai i ben exposats tots els productes propis i altres, tant alimentaris com relacionats amb la feina del pagès.