COMARCA
- Granyena de les Garrigues

Troben més de 60 paranys il·legals per eliminar fauna a Granyena

Guineu morta amb aquest tipus de parany (foto: DAAM)

Membres del Cos d’Agents Rurals del Departament d'Agricultura van enxampar in fraganti una persona relacionada amb la gestió de l’àrea privada de caça de Granyena de les Garrigues, després d’observar la manipulació de paranys il·legals per a la captura de mamífers, predadors d'espècies cinegètiques que es poden caçar, com conills, perdius i llebres.

S'han retirat més de seixanta trampes mortals repartides en nombrosos paratges dins de l’àrea de caça. A més de l’elevat nombre d’aquestes trampes, la seva distribució en terreny forestal i, molt especialment, als principals passos per on transita la fauna que hi habita i la metodologia emprada (col·locació de la trampa) indica que es devia conèixer perfectament com aconseguir la màxima efectivitat amb aquest tipus de trampes.

Aquests paranys consisteixen en una sirga metàl·lica que fa de llaç no selectiu, col·locat principalment als passos per on discorre la fauna, que en passar-hi pot quedar-se atrapada pel coll o per qualsevol altra part del cos i tardar hores o dies a morir. "La retirada de tots aquests paranys il.legals evitarà la mort i una agonia llarga a molts animals", s'afirma des del Cos.

La retirada de les trampes ha evitat un nombre molt més important d’espècies afectades; no obstant això, s’han recollit exemplars d'espècies de fauna salvatge com guineus i toixons i també algún animal domèstic (gossos).

Antecendents
Els primers indicis d’ús de possible control il·legal de depredadors en aquesta àrea de caça es van detectar l’any 2008. En aquella ocasió, també es van recollir diverses trampes del mateix tipus i es va imposar una sanció econòmica de més de 2.000 euros al responsable de la gestió de l’àrea de caça.

Des del Cos d'Agents Rurals s'explica que "la col·laboració ciutadana és molt important en aquest i altres casos, en què la detecció pot passar desapercebuda, al tractar-se de llocs on no s'hi acostuma a anar, excepte excursionistes, observadors de natura o altres usuaris ocasionals".

L’ús d’aquest tipus de paranys massius i no selectius està tipificat com un delicte contra el medi ambient al Codi Penal i pot comportar penes de fins a dos anys de presó, així com la suspensió de les activitats a l’àrea de caça afectada.