CULTURA
- El Cogul

El Centre d’interpretació del Cogul, més a prop

Una roca gegant s’ha integrat en l’estructura de l’edifici.

L’obra civil del Centre d’Interpretació del Cogul ja està acabada. De fet l’empresa constructora, Catalana Aragonesa de Construcciones ja ha lliurat l’obra després de més de dos anys de treball. 


Tot i que inicialment era previst acabar-la el novembre del 2009, finalment s’ha produit un retard per diverses causes. D’una banda, segons explica el cap d’obres Rubén Bertran, “per problemes en el subministrament dels materials, alguns dels quals com l’acer s’ha importat d’Itàlia”, i de l’altra “els canvis en el projecte inicial” degut a les troballes efectuades durant les excavacions. “Primer van trobar la canonada general d’aigua que proveia als pobles del voltant que va fer desplaçar l’obra, i després es va trobar una roca gegant que finalment s’ha integrat en el projecte i va  modificar l’accés al centre”, explica.

La primera fase del projecte ha costat prop de 1.200.000 euros finançats per les diverses administracions. Un cop finalitzada aquesta fase s’iniciarà el projecte museístic i l’adequació de l’entorn que té un pressupost, aproximat, de 2 milions d’euros.

L’accés per visitar les pintures de la Roca dels Moros es farà a través de l’edifici i gràcies a una rampa accessible que conduirà als visitants fins a aquestes pintures declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco i que ara estan protegides amb unes lones. 
L’edifici té una superfície aproximada de 1.000 metres quadrats dels quals s’han edificat 544. La resta es destinaran a aparcament i una zona de picnic.
Segons expliquen des del Consell Comarcal, “les pintures rupestres i l’edifici han de ser la base del nou Centre d’Interpretació però la proposta museística ha de donar contingut, rellevància i  didàctica a tot aquest conjunt o  recurs  arqueològic i turístic”.

Segons fonts del mateix ens el Centre d’Interpretació serà “un veritable complement del Museu de Lleida  i  formarà part de l’àmplia xarxa de jaciments arqueològics i de l’art rupestre de la zona Mediterrània. El Centre d’Interpretació de la Cova dels Moros del Cogul esdevindrà un atractiu i dinamitzador  per a tota la comarca centre  sense precedents”.

La Roca dels Moros mostra 42 figures pintades i uns 260 elements gravats corresponents a l’alfabet ibèric i llatí.