L’Ajuntament de les Borges ha presentat aquest dimarts la incorporació de codis QR als plafons de la ruta que explica els efectes dels bombardejos de 1938 al municipi. Aquest sistema permet ampliar informació i imatges relacionades amb aquells fets a través d'una aplicació de telèfon mòbil. Enfocant amb la pantalla el requadre que s'ha enganxat als plafons, s'accedeix al nom dels diferents punts de parada, les fotografies antigues que mostren els efectes de les bombes a l'indret en qüestió i l’explicació dels fets, a més d’un plànol amb tot l’itinerari a seguir de. De moment, s’ofereix el servei en català, tot i que està previst que més endavant es puguin afegir d’altres idiomes.
El regidor de Cultura, Francesc Macià, ha explicat que amb aquest nou servei el consistori pretén “atansar el patrimoni de les Borges tant als visitants com als veïns de la ciutat, que d’aquesta manera podran conèixer de més a prop la nostra història més recent”. També es pot consultar en aquest enllaç del web municipal: http://www.lesborgesblanques.cat/viure/ruta_sota_les_bombes/
Els codis QR estan instal·lats a cadascun dels 13 punts senyalitzats que conformen la ruta, instal·lats l'any 2008 amb motiu del 70è aniversari del primer bombardeig a la població. L’itinerari, pensat per poder-lo recórrer de manera circular, comença a la plaça Ramon Arqués, a l’Espai Macià, i segueix pel casc antic passant pels carrers Josep Soler i la Bassa, fins a la plaça del Terrall, on hi havia l’antiga biblioteca de la Mancomunitat, afectada pels bombardejos i derruïda poc després. La ruta segueix pel carrer Indústria, Sant Jaume i Comerç passant pel Raval del Carme, Diagonal, el carrer Sant Pere i la plaça La Capella, on hi havia l’antic refugi de Cal Gineret. El recorregut continua pel carrer la Font i finalitza al carrer Ensenyança.