La presidenta d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) a les Borges, Ariadna Salla, i el president d'UDC a les Garrigues, Jordi Ribalta, tots dos regidors del consistori de la capital a partir d'aquest dissabte, han evitat pronunciar-se sobre el sentit del seu vot a la consulta interna que el partit ha convocat per aquest diumenge 14 de juny per decidir el seu paper en el procés sobiranista de Catalunya.
A diferència d'altres líders del partit, tant Ribalta com Salla -que també és presidenta de la Unió de Joves de Lleida- han volgut mantenir una equidistància pública sobre les seves preferències, al considerar que els seus càrrecs representen tant els partidaris del Sí com els del No i que, per tant, el seu posicionament podria condicionar el vot dels militants.
Més enllà de la incidència interna de la consulta de diumenge, la jornada serà especialment seguida pels seus socis de federació, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), tant per saber el grau de compromís d'UDC amb el procés com la designació de càrrecs en algunes institucions. Al Consell Comarcal de les Garrigues, per exemple, dos dels tres presidents que hi ha tingut CiU han estat membres d'Unió, en un pacte implícit de repartiment de quotes entre els dos socis a nivell nacional. Després de les declaracions del president del partit, Josep Antoni Duran i Lleida, en què condicionava la seva continuïtat a la direcció als resultats del 14J i de la previsible fugida d'alguns dels dirigents més sobiranistes en cas de victòria del Sí, CDC no té clar si la federació es mantindrà intacta, de manera que prefereix esperar a després de diumenge per decidir adjudicacions de càrrecs.
Urna a Mollerussa i pregunta complexa
Els militants d'Unió de les Garrigues hauran de votar a l'urna que el partit ubicarà a Mollerussa, una de les tres que hi haurà a tota la província (junt amb Lleida i Tàrrega) i hauran de respondre amb un Sí o un No la llarga i complexa pregunta:
“Voleu que UDC continuï el seu compromís amb el procés, des del catalanisme integrador i d’acord amb els següents criteris?
Sobirania: sense renunciar ni posar límits a l’aspiració de plena sobirania per a Catalunya.
Democràcia: prenent totes i cadascuna de les decisions de forma netament democràtica, de manera que cadascuna d’elles gaudeixi de la majoria de vots de la ciutadania.
Diàleg: gestionant el procés des del diàleg entre el Govern de Catalunya i el de l’Estat. Un diàleg sense renúncies prèvies i amb voluntat de persistència, com a millor garantia de guanyar complicitats al si de la UE.
Seguretat jurídica: garantint en tot moment la seguretat jurídica, excloent tant una eventual DUI com l’obertura d’un procés constituent al marge de la legalitat.
Europa: descartant qualsevol escenari que pugui situar Catalunya fora de la UE.
Cohesió: vetllant en tot moment per la cohesió social i territorial de la nostra nació”.
Mentre el sector oficialista aposta pel Sí, els sectors més sobiranistes consideren que el No recull un compromís més clar i ferm amb el procés.