De companys d'institut a regidors del poble més petit de la comarca. Un es diu Jordi Arbós i l'altra Lídia Aixalà. Un és fulledenc i l'altra arbequina i, des d'aquest dissabte, són dos dels tres únics edils de Fulleda. Un repeteix com a alcalde per APF-AM (ERC), després de substituir Neus Cornet durant el mandat anterior, i l'altra s'estrena, per CiU, com a única regidora de les anomenades candidatures fantasma a la comarca i a bona part del país.
Aixalà poc s'esperava que sortiria regidora i preveia un escenari similar al de quatre anys enrere, quan ja encapçalava una llista forània de CiU al mateix municipi. Aleshores, la llista autòctona portava prou membres per cobrir la totalitat de regidories disponibles i les va ocupar totes, però aquesta vegada no va ser així. APF-AM la formaven només dues persones, de manera que, automàticament, almenys la tercera cadira seria per una de les tres llistes fantasma (CiU, CP o PP). Aixalà sabia que comptava, almenys, amb els vots d'un petit sector liderat per l'exalcalde (1991-2007) Carles Gabarró, que des que va quedar fora de l'Ajuntament el 2007 no s'ha quedat de braços creuats quan han vingut eleccions.
A la candidata de CiU li ha passat el mateix que al mataroní Benito Jurado, que tampoc s'esperava que la llista autòctona del Cogul, poble on el PSC l'havia presentat, no portés prou candidats i li toqués una regidoria a ell, amb només dos vots. A diferència de Jurado, però, Aixalà -que va tenir dotze vots- no va renunciar al càrrec i aquest dissabte ha assistit a la sessió d'investidura i ha pres possessió de l'acta com qualsevol altre dels centenars de regidors de Catalunya. Hi ha anat sense més cuirassa que un sol acompanyant, sense fulledencs afins ni el segon membre de la candidatura, també arbequí. Ha arribat abans d'hora, amb el temps suficient per fer una ullada a les dependències municipals, reunir-se amb els qui seran els seus companys de ple i fer-se una idea del funcionament d'aquest poble de 98 habitants.
Davant un públic força nombrós, majoritàriament femení -com tantes coses en aquest poble- i molt tranquil i respectuós -sense cap intervenció-, Aixalà ha promès el càrrec per imperatiu legal, com els altres dos regidors i, com els altres dos regidors, ha llegit la fórmula de promesa proposada per l'Associació de Municipis per la Independència a favor d'un Estat català, lliure i sobirà. A l'hora de votar el futur alcalde, ha votat en blanc. “Crec que en aquest moment el que convé és això”, ha manifestat.
Després que la secretària-interventora llegís l'anomenada acta d'arqueig sobre l'estat econòmic del consistori (uns gens menyspreables 526.000€ de saldo -poble eòlic-), el ja alcalde Jordi Arbós no s'ha estat de recordar la no pertinença al municipi de la ja regidora Lídia Aixalà i de lamentar la pràctica de les candidatures de gent de fora, discurs que la representant de CiU ha entomat sense cap gest significatiu, en tot cas, de serenitat.
Amb la sessió aixecada, Aixalà ha assegurat en petit comitè que encara la legislatura amb molta il·lusió i ganes d'ajudar, que intentarà assistir als plens i fer notar en favor del municipi la seva ascendència política -és cap comarcal de CDC a les Garrigues i coordinadora de CiU a la Diputació de Lleida-. Arbós, per la seva banda, encara es mira el panorama una mica estranyat i força escèptic sobre el grau d'implicació d'una regidora de fora en el dia a dia municipal. Aquest any, Fulleda ha passat de tenir cinc regidors a tres i, per tot plegat, Arbós ha fet una crida a que els ciutadans participin en les comissions de treball que es crearan “Informeu-me, de la manera que vulgueu i quan vulgueu”, ha demanat.
Moment per una foto de grup davant de l'Ajuntament, sol·licitada per la premsa. Mentre els tres edils miren a càmera, Aixalà li diu al seu excompany d'institut: “qui ens ho havia de dir, que ens veuríem així?”. Comentaris de distensió. "Bé, espero que ara ja sigui una mica menys fantasma", deixa anar la regidora. Finalment, aperitiu i copa de cava. “Per Fulleda”.
Miquel Andreu.