A banda del seu vessant religiós, les preferències ideològiques que mossèn Santiago Mataix, rector de Castelldans, l’Albagés, Aspa i el Cogul, ha estat exposant darrerament al seu perfil de Facebook se situen en l’òrbita antidemocràtica del franquisme i la ultradreta espanyolista.
Entre els últims continguts enllaçats per Mataix hi havia un article publicat per la Fundación Francisco Franco contra la Llei de memòria històrica i a favor del cop d’estat del 1936. D’un enfocament similar era un altre article difós pel mossèn sobre una missa a Los Jerónimos en què s’alabava la sublevació. El 28 de juliol, però, el compte de Mataix va desaparèixer de les xarxes.
Ultres i gais a la vegada
A més de la Fundación Francisco Franco, el mossèn també era seguidor de la Falange Española de las JONS, Comunión Tradicionalista Carlista, Una, Grande y Libre, Dolça Catalunya –promoguda per l’ala dura de Societat Civil Catalana i l’ultra Somatemps– o iniciatives de suport al Valle de los Caídos, a les Forces Armades o al polèmic bisbe d’Alcalá de Henares que va relacionar homosexualitat amb corrupció, prostitució i abusos. Paradoxalment, entre els gustos de mossèn Mataix en aquesta xarxa social d’Internet hi havia també pàgines de contingut eròtic homosexual i adreçades a un públic gai.
Santiago Mataix, que és natural de Manises (País Valencià), va ser destinat a Castelldans, l’Albagés, Aspa i el Cogul el setembre del 2013. Abans havia exercit a Maials i Almatret.