La desena edició de la Trobada d’Estudiosos de les Garrigues, que organitza el Centre d’Estudis de les Garrigues (CEG) aquest dissabte, 24 d'octubre, a Arbeca, compta amb una vintena de ponències sobre temes diversos relacionats amb la comarca i els seus pobles. L’esdeveniment cultural, que tindrà lloc a la Sala República, començarà a les 9 del matí i servirà per lliurar els guardons de la vuitena edició del Premi Joves Investigadors a les Garrigues i per homenatjar l’activista cultural arbequí Antoni Pau Sans.
Temàtiques locals i comarcals
De les 21 ponències –de 27 autors– que es presenten, n’hi ha de dedicades a temàtiques que abasten tota la comarca i una desena que es concreten en algun dels municipis garriguencs. Entre els pobles a qui se’ls dedica una xerrada hi ha el Vilosell, Fulleda, Cervià, l’Albi, Granyena, les Borges, l’Albagés, Arbeca, l’Espluga i Bellaguarda.
La característica de la Trobada és la diversitat de les seues intervencions: s’hi parlarà des de les conseqüències de la Guerra de Successió fins als noms de cursos d’aigua, passant pels garriguencs en camps nazis, els forns d’oli de ginebre, la Biblioteca Popular de les Borges o la vida de personatges destacats, com ara el pintor tarresà Damià Roig Fa o el guitarrista granadellenc Emili Pujol Vilarrubí.
Exemple de bones pràctiques
D’altra banda, el Departament de Cultura de la Generalitat ha destacat el Centre d’Estudis de les Garrigues com una de les 46 entitats culturals de tot Catalunya que considera com a “exemple de bones pràctiques”. Així surt a l’informe El Tercer Sector Cultural a Catalunya, fet públic el 23 de setembre a partir de dades de l’any 2013 analitzades en dos estudis.