Joan Segura, president de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Oli les Garrigues, ha enviat una carta de reprimenda a alcaldes de la comarca que van presentar al·legacions contra l'ampliació de l'organisme, ja que considera que “el que corre o el que us han explicat no correspon a la realitat”. A la carta, Segura evita abordar temes com la disparitat geogràfica, climatològica o de sòls dels territoris que formarien part del nou àmbit, la inclusió de l'oli verge dins el segell, la qualitat del producte o el mateix procés de decisió a l'hora de sol·licitar l'ampliació, aspectes que han estat criticats pels opositors al projecte. Segura se centra, bàsicament, en dues qüestions: la promoció del nom que, al seu parer, suposaria l'ampliació territorial i la possibilitat, amb l'arribada del canal Segarra-Garrigues, de conrear olivera amb sistema intensiu o superintensiu allà on ara no n'hi ha.
Quant al nom, el president de la DOP defensa la inversió en publicitat que cooperatives i empreses han fet en els últims anys. “Els qui avui ens critiquen potser no han aportat mai ni un euro per promoció del nom de la comarca de les Garrigues, perquè a la DO segur que no”, afirma contundent. Per Segura, l'ampliació del segell permetria que des d'altres comarques es promocionés el nom Garrigues. En aquest sentit, considera que el Consell Comarcal, per exemple, hauria d'estar “més que content” que els municipis del Segrià i l'Urgell que estan dins la DOP “facin promoció d'un nom que no és el seu”, sense fer referència a la identitat garriguenca que històricament ha correspost a nou municipis del Segrià actual.
Quant al conreu en si mateix, el president de la DOP admet que a les comarques cap on es vol ampliar actualment només hi ha 1.700 hectàrees d'olivera, però que l'operació respon a “una necessitat de producció de socis que demà possiblement tinguin la sort de tindre terres en reg”. Per Segura, avui, totes les cooperatives, tant les de dins com les de fora de la DOP, “no tenen suficient producció i els aniria molt bé tindre més hectàrees”. “Als nous regs del Segarra-Garrigues no us sembla bé que s'hi planti intensiu?”, demana. El president de l'organisme afirma que “tots sabem que tenim molta gent gran al territori i que en pocs anys deixaran de produir, i hi ha productors joves que avui no tenen olivers, i a les zones de reg de suport del Segarra-Garrigues en podran plantar”. “Deixem que les cooperatives, empreses i pagesos que vulguin tirar endavant ho puguin fer”, conclou.