La Federació Regional de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) mostra el seu suport a la reobertura de la planta de tractament de purins Tracjusa, de Juneda, per “afrontar la problemàtica dels excedents de purins en zones d’alta densitat” i celebra que els promotors “s’hagin espavilat a resoldre un problema que els afecta a ells però també a tota la societat”.
No obstant això, la formació discrepa totalment amb el projecte en el combustible que es vol utilitzar per a assecar els purins, procedent de residus sòlids urbans, perquè la gasificació que s’hi aplicaria “s’emmarca, segons la directiva europea, en el que seria la co-incineració i, per tant, presenta moltes incerteses respecte la preservació de la salut de les persones”. L’origen divers i heterogeni dels residus i l’emissió de dioxines i furans suposarien “un potencial contaminant de difícil concreció que no podem ignorar”. “No podem córrer riscos i no podem concedir de cap manera als promotors el benefici del dubte, ja que no estem parlant de sorolls o pudors, que sempre es poden corregir sense danys irreversibles, sinó de la salut de les persones en el sentit més genuí”, diu el comunicat emès per ERC.
La formació també s’oposa a que bona part dels residus provinguin de zones urbanes molt distants de les Garrigues i recorda que l’any 2020 la comarca ha de reciclar com a mínim el 50% de la seva brossa urbana. “No té sentit, doncs, posar en funcionament una planta de tractament de purins que pretengui usar aquesta brossa, perquè això podria desincentivar-ho i constituiria una contradicció”. Finalment, ERC considera que a una comarca que “vol potenciar la producció integrada i ecològica i que abandera una denominació d'origen oleícola que aposta per la qualitat, el que menys li convé és gasificar residus urbans i molt menys aliens”.
La Federació Regional afegeix, que en altres indrets de Ponent, com Miralcamp i Alcarràs, es tracten els purins usant altres combustibles que no presenten el perill dels compostos de residus urbans, fet que fa evident que hi ha alternatives sostenibles i viables a la crema de residus.
D’altra banda, la plataforma contrària a l’ús de residus a Tracjusa es va reunir ahir amb tots els grups polítics del Parlament, dels quals hauria arrencat el compromís de presentar i votar a favor d’una proposta de resolución en què s’insti la planta a no utilizar residus i buscar combustibles alternatius.