El grup municipal d'ERC a les Borges Blanques presentarà una queixa formal la setmana que ve a la Comissió de garantia del dret d'accés a la informació pública del Parlament per la negativa de l'alcalde del municipi, Enric Mir, de fer públic l'estudi de qualitat de l'aire que el consistori va encarregar a la Universitat de Barcelona i del qual ja es tenen els resultats. Ja al seu dia, en anteriors peticions dels grups de l'oposició per accedir a l'estudi, l'equip de govern va al·legar que la informació havia de formar part de la defensa de Mir en el judici previst després que l'empresa General d'Olis i Derivats presentés una querella contra l'alcalde.
Finalment, el judici no ha arribat, ja que aquest gener Fiscalia va demanar l'arxivament de la querella. "A més, coincideix que l'Ajuntament preveu en el nou pla urbanístic legalitzar l'ampliació il·legal de la fàbrica sobre la qual hi ha una ordre d'enderroc", diuen els republicans, que lamenten que "tot i això, el senyor Enric Mir encara es nega a fer públic l'esmentat estudi, que ha estat pagat amb diners de tots els borgencs i borgenques". Ja quan es va anunciar l'arxivament de la querella, l'alcalde es va mantenir en la intenció de no fer públic l'estudi per la possibilitat que l'empresa presenti un recurs.
A tot això, ERC considera que el fet que l'alcalde de les Borges sigui membre de l'executiva del PDeCAT a Lleida "és significatiu" a l'hora d'explicar el sentit del vot d'aquesta formació a l'última Comissió d'Agricultura del Parlament, on els seus diputats van votar en contra d'un punt que demanava excloure la combustió de residus en el tractament de purins, mentre que la resta de membres de Junts pel Sí (ERC, independents, Demòcrates i MES) hi van votar a favor. Tot plegat fa pensar als republicans que l'alcalde de les Borges vol "afavorir" el projecte de Tracjusa.
Campanya pendent
Per la seva banda, la CUP de la capital garriguenca també s'ha posicionat aquests dies en matèria ambiental i ha denunciat que ni l'Ajuntament ni el Consell Comarcal han dut a terme "les accions a què es van comprometre el juliol de 2015 per donar a conèixer el nou sistema de recollida d'escombraries i fomentar la millora del reciclatge". La queixa arriba arran del canvi de fa dos anys del sistema de recollida selectiva a la comarca, que es va iniciar a les Borges, per reagrupar els contenidors en illes. Aleshores, i després de diverses queixes ciutadanes per haver fet el canvi sense previ avís, Ajuntament i Consell van enviar una carta a les cases on es convidava els borgencs i borgenques a "assistir a les xerrades informatives, a visitar els punts informatius al carrer i a participar a les activitats que se celebraran a la comarca per tal de donar a conèixer totes aquestes millores".
Ara la CUP denuncia que, "20 mesos després, cap d'aquestes accions s'ha dut a terme: ni xerrades, ni punts informatius ni activitats". "Entenem que ha passat temps suficient per valorar que aquell anunci no era res més que un brindis al sol i una manera de sortir del pas a les crítiques del moment i apagar les queixes", diu la formació. Consultat per aquest periòdic, el responsable de Medi Ambient de l'organisme comarcal, Jaume Setó, admet que "aquella campanya va ser ràpida, justa i es va fer malament" i anuncia que per aquest 2017 n'hi ha prevista una altra, "però fins que no tinguem els pressupostos aprovats no podrem concretar".