Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), entitat promotora de Nova Tracjusa per reobrir la planta de tractament de purins de Juneda amb combustió de residus, han dut a terme aquest matí una tractorada de Juneda a Lleida per defensar el projecte i exigir al departament d'Agricultura que hi doni suport. En el manifest fet públic, els promotors demanen també a la consellera Meritxell Serret "que interfereixi als seus òrgans de Govern per evitar que arribin al Parlament mocions en contra del tractament de purins amb combustible derivat de residus".
Poc després de la sortida de Juneda, els tractors han trobat la carretera tallada per una acció de protesta d'Assemblea Pagesa, que portava una pancarta amb el lema "Pagesia sí, porqueria no". Al cap de mitja hora, aproximadament, els activistes han retirat la pancarta i la tractorada ha reprès el pas. Per la seva banda, la plataforma Aturem la Incineradora també s'ha concentrat a Lleida, a la mateixa plaça on ho feien els partidaris del projecte, amb lemes com "els residus no es cremen, es reciclen". El GAP ha repartit entrepans de carn als passavolants i estava previst que lliuressin un manifest a la seu de la conselleria.
El Síndic alerta sobre la possible contaminació
Aquests dies s'ha conegut també la resolució del Síndic de Greuges en què recomana "que no s'autoritzi cap planta de tractament de purins que utilitzi combustió tèrmica de residus fins que no quedi clarament acreditat per part d'experts que aquest tipus de solució no és nociva per a la salut de les persones i el medi ambient en general". El Síndic considera que utilitzar la combustió tèrmica, amb residus municipals o industrials, "no és la millor opció" pel fet que "pot afectar la salut de les persones per generació de contaminants atmosfèrics, com dioxines i furans" i perquè "la incineració de residus pot desincentivar el seu reciclatge".
Des del GAP es defensa el projecte en base al dictamen ambiental encarregat per l'entitat al doctor Ramon Folch i que es va presentar a Juneda al febrer. Folch afirma que la nova planta contaminaria menys que l'anterior, tot i que admet que "apareixerien nous contaminants atmosfèrics, com les dioxines", però "en quantitats inferiors als límits normatius".
La sectorial del porcí de JARC s'oposa a tractar residus i la d'UP ho defensa
El projecte de Nova Tracjusa també ha posicionat els sindicats agraris al respecte, concretament les respectives sectorials del porcí. En el cas de Joves Agricultors i Ramaders (JARC), el seu representant, Jaume Bernis, deia en un article que "no crec que el camí per solucionar un problema sigui generar-ne un altre al sector i al territori. El projecte de Tracjusa pot ser tècnicament viable i complir tots els requisits que marca la llei, però considerem que obre una porta que no és la més adequada per als interessos i la imatge del sector porcí".
En canvi, el representant del porcí d'Unió de Pagesos, Rossend Saltiveri, en un altre article, afirmava que "l'Administració no ha de posar traves a les iniciatives dels ramaders per gestionar les dejeccions en zones d'alta densitat ramadera si compleixen els requeriments tècnics i legals i, a més, treballen en la línia de la Comunicació de la Comissió Europea de 2017 sobre orientacions en relació a la transformació dels residus en energia, que és una de les accions incloses en el pla d'acció de la UE per l'economia circular aprovat el 2015".