Almatret tindrà un alberg d'aquí un parell d'anys. Aquest serà un dels elements més visibles del projecte Almia, que l'Ajuntament treballa conjuntament amb el Grup de Recerca en Energia Aplicada (GREA) de la Universitat de Lleida i que es va presentar en públic el 14 de juliol. L'objectiu és posar en valor el potencial del municipi en relació amb les energies. I és que Almatret és un dels pobles amb més aerogeneradors de la zona, amb una important història minera i, a més, molt proper als pantans de Riba-roja i Mequinensa, així com a la central nuclear d'Ascó.
Un centre al camp de futbol
L'alberg tindrà unes 50 places, la major part per a estades on fer tallers i sessions formatives però també una part per a excursionistes i gent de pas que fa rutes per la zona. L'equipament s'ubicarà a les escoles, que van tancar fa cinc anys, on s'adequarà l'edifici per als nous usos, uns treballs que s'iniciaran aquest any i es preveu que durin dos anys. Dues subvencions de la Unió Europea serviran per instal·lar també un parc solar amb què es climatitzarà l'alberg i per contractar personal.
En el marc del mateix projecte hi ha prevista la construcció, de nova planta, d'uns edificis a manera de centre d'interpretació de les energies. La intenció és fer-los als terrenys de l'antic camp de futbol, adquirits l'any passat pel consistori. Per a aquests edificis, però, no estan definits encara els terminis.
Frenar el decreixement
Tot plegat, alberg i centre d'interpretació, es complementa dins un pla museístic, pensat també des d'un vessant educatiu, tant per promocionar aquest centre com el mateix poble i el seu entorn. "La idea sorgeix per intentar fer alguna cosa que ens diferenciï", explica l'alcalde, David Romaní. "Tenim un problema demogràfic molt greu, amb molta gent gran i poca gent jove, i necessitem un impuls", afegeix.
Les perspectives demogràfiques contrasten, a més, amb uns ingressos considerables a les arques municipals provinents dels parcs eòlics; uns ingressos en què el control del dèficit imposat per l'Estat obliga a poder gastar només el superàvit anual, no l'acumulat, i vinculat a inversions.
L'any 2011, l'aleshores alcalde Jesús Quiroga va plantejar la construcció d'un alberg i sis cases de vacances a l'antic camp de futbol. El projecte, de més de 600.000 euros, ja havia sorgit en el mandat anterior, però no va acabar tirant endavant.