MEDI AMBIENT
- Alcanó , Alfés , Almatret , Aspa , Llardecans , Maials , Sarroca de Lleida , Sunyer , Torrebesses

Set pobles tindran microdeixalleries fixes i en dos en passarà una de mòbil

Els municipis del Segrià que van optar pel porta a porta tindran llocs on dipositar residus especials en petites quantitats que seran també àrees d'emergència. Als que van optar per illes de contenidors els visitarà una deixalleria mòbil.

Almatret, Aspa, Llardecans, Maials, Sarroca, Sunyer i Torrebesses tindran una microdeixalleria cada un on poder dipositar residus especials generats en petites quantitats, com ara piles, fluorescents, petits electrodomèstics, olis, etc. Així ho estableix el conveni que han signat el Consell Comarcal del Segrià i l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), segons el qual aquesta última es farà càrrec del cost de construcció. De fet, el pagament el farà el Consell però serà l'organisme de la Generalitat qui li derivarà l'import. El conveni inclou, també, la prestació de suport tècnic de l'ARC i la participació en la taula de seguiment.

Vinculades al porta a porta

Aquests set municipis formen part del conjunt de 22 del Segrià que van decidir canviar el sistema actual de contenidors en la recollida de la brossa pel sistema porta a porta. Les microdeixalleries previstes amb aquest conveni estan vinculades, precisament, a aquest nou sistema, ja que han de servir, també, com a àrea d'emergència per tal que els ciutadans que, de forma excepcional, no s'hagin pogut acollir a l'horari de recollida del porta a porta puguin portar-hi els residus. Els nous equipaments estaran oberts les 24 hores del dia els 365 dies de l'any i, per accedir-hi, els usuaris utilitzaran una targeta que el Consell Comarcal lliurarà a tots els habitatges.

Inici incert

Tot i que, amb porta a porta o sense, les microdeixalleries ja serien d'utilitat per als veïns, el fet que vagin vinculades al nou sistema de la recollida fa que no es puguin començar a fer fins que no comenci el canvi. I és que l'adjudicació que va fer el Consell Comarcal a finals de l'any passat a l'empresa Sorigué-Nordvert ha estat recorreguda per FCC, que també es va presentar al concurs, al Tribunal de Contractes Públics de Catalunya al·legant que faltava documentació en l'informe d'adjudicació. Ara, per tant, als sis mesos que transcorrerien per a la implantació del servei en cal afegir com a mínim tres més per a la resolució del recurs. "No tenim un termini acotat perquè no sabem quan es podrà desencallar la situació", explica M. José Invernón, presidenta del Consell i alcaldessa d'Aspa. Inicialment, el nou sistema havia de començar a mitjans d'aquest any però alguns pobles del Baix Segre, van demanar no fer-ho fins passat l'estiu, per deixar passar l'època de la collita de la fruita i l'arribada de temporers, però ara ja és segur que aquest termini es passarà amb escreix.

Via lliure a les illes 

Els que no van optar pel porta a porta, sinó per l'agrupació de contenidors en illes, com és el cas d'Alfés i Alcanó. Per a aquests, una quinzena a la comarca del Segrià, l'adjudicació va recaure, precisament, en l'empresa FCC i no s'hi ha presentat recurs, així que la recollida podria entrar en servei abans de l'estiu. Per als residus especials, es preveu que aquests pobles disposin d'una deixalleria mòbil, finançada també per l'Agència de residus de Catalunya. 

Les Borges i Juneda 

A la comarca administrativa de les Garrigues, la renovació del servei a l'empresa FCC el 2015 per 10 anys més va anar acompanyada de la substitució de contenidors i la implantació del sistema d'illes, descartant el porta a porta. Quant a deixalleries, l'agrupació de contenidors no va suposar la posada en marxa de cap deixalleria mòbil i actualment es mantenen les dues existents, a les Borges -a les mateixes instal·lacions de l'abocador- i a Juneda. Tret dels contenidors d'oli usat que hi ha als pobles, per a la resta de petits residus especials cal desplaçar-se a aquests dos municipis. Fa uns anys hi havia una deixalleria mòbil però es va cremar en un acte vandàlic. "A l'última subvenció que va sortir per acollir deixalleries no s'hi va presentar cap poble", apunta Jaume Setó, responsable de Medi Ambient del Consell Comarcal. "El problema és l'educació de la gent", puntualitza Setó.