Sunyer, Aspa, Sarroca, Torrebesses, Llardecans, Maials i Almatret tindran aquesta tardor, finalment, el servei de recollida d'escombraries amb el sistema porta a porta, tal com van decidir ja fa dos estius [v. SomGarrigues, núm. 428]. En aquell moment, calia esperar que la tardor del 2017 acabés el contracte del Consell Comarcal del Segrià amb l'empresa concessionària, Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), i convocar un concurs per adjudicar de nou el servei. L'adjudicació es va fer el desembre del 2017 a l'empresa Sorigué per a 22 municipis de la zona i per un import de 2,3 milions d'euros, però FCC va impugnar el procés al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic. Això ha fet que la posada en marxa del nou servei quedés paralitzada, fins que el passat 8 de juny, el tribunal va resoldre per unanimitat inadmetre el recurs d'FCC i, per tant, aixecar la suspensió automàtica de l'adjudicació. FCC sí que manté la gestió de la recollida a la quinzena de pobles que van optar pel sistema d'illes de contenidors i deixalleries mòbils, com és el cas d'Alfés i Alcanó, on és previst que comenci a finals d'agost [v. SomGarrigues, núm. 477].
Implantació progressiva
El contracte amb Sorigué, de quatre anys de durada prorrogables a dos més, estableix que el porta a porta es posarà en marxa en un termini màxim de sis mesos des de l'adjudicació, de manera que ha d'estar implantat com a molt a finals d'any. Amb tot, l'alcaldessa d'Aspa i presidenta del Consell Comarcal del Segrià, M. José Invernón, explica que no es farà tot de cop, sinó que s'estan definint cinc rutes diferents i l'1 d'octubre s'anirà començant consecutivament, amb la idea que amb vuit o nou setmanes el sistema estigui en funcionament als 22 pobles.
Campanyes informatives
El contracte inclou la construcció d'una microdeixalleria fixa a cada municipi i el subministrament de tot el material necessari als particulars, com bosses compostables, cubells, etc. La conscienciació ambiental dels ciutadans i el seguiment del servei és a càrrec d'educadors ambientals que, setmanalment, es desplaçaran als pobles. Aquesta campanya de Sorigué començarà al setembre, mentre que el mateix Consell n'acaba d'encetar una de pròpia.
Objectiu: reciclar el 70%
En general, allà on s'ha implantat el sistema porta a porta els índexs de reciclatge s'han multiplicat. Per això, el Consell del Segrià s'ha marcat com a objectiu arribar el 2020 al 70% de recollida selectiva i superar, així, el 50% que estableixen l'Agència de Residus de Catalunya i els requisits legals de la Unió Europa.
A les Garrigues administratives, on el 2015 es va renovar el servei a FCC per 10 anys més i es va implantar el sistema d'illes -sense deixalleries mòbils-, la recollida selectiva va passar només del 23 al 28%, lluny de la mitjana catalana, que era del 38%.