MEDI AMBIENT
- Les Borges Blanques

L'Ajuntament de les Borges iniciarà una campanya per intentar millorar la recollida de matèria orgànica

Una empresa dissenyarà 3.000 díptics, visitarà tots els domicilis i repartirà cubells i bosses compostables.

(foto: arxiu)

L’Ajuntament de les Borges Blanques iniciarà una campanya per millorar l’índex de reciclatge al municipi, concretament de la matèria orgànica, la fracció que l’Agència de Residus de Catalunya considera clau per a l’èxit del model de recollida selectiva. Les últimes dades en aquest sentit, corresponents al 2017, indiquen que només un 7,7% del total de residus municipals generats eren al contenidor d’orgànica. Respecte les altres fraccions de recollida selectiva, l’orgànica representa un 34%.

Per millorar aquests índexs, el consistori ha adjudicat a Ecostudi Sima SLP el desenvolupament d’una campanya que consistirà en dissenyar i imprimir 3.000 díptics informatius i visitar totes les llars de les Borges per informar sobre la recollida selectiva i en què s’aprofitarà per repartir cubells de 10 litres i bosses compostables per a la matèria orgànica que el Consell Comarcal facilitarà a l’Ajuntament. El cost de la campanya s’ha xifrat en 17.687 euros, per als quals es vol demanar una subvenció de 13.265 a l’Agència de Residus de Catalunya.

Aquesta serà la segona campanya de sensibilització que arribarà als borgencs, després que l’estiu passat el Consell Comarcal n’engegués una a totes les Garrigues. Anteriorment, l’any 2015, arran de la redistribució dels contenidors en illes, Ajuntament i Consell van anunciar una campanya de xerrades, punts informatius al carrer i activitats per donar a conèixer el nou sistema però no es va dur a terme fins dos anys després. L’última campanya presentada fins llavors havia estat l’any 2010.

Amb menys del 30% d’índex de reciclatge, les Garrigues es mantenen a la cua de Catalunya en aquest àmbit, cosa que repercuteix en un encariment del cost de la recollida, ja que des de l’any 2011 el cànon que els ajuntaments paguen per tona no reciclada puja cada any. Aquests dies, precisament, s’està treballant en l’ampliació de l’abocador, que té un cost d’1,3 milions d’euros, afegits als 500.000 per segellar el recinte actual.