El febrer del 2017, la Diputació de Lleida va anunciar que durant aquell mes distribuiria 231 desfibril·ladors per tal que, així, cada poble de la província en tingués un. Un any i mig després, vuit municipis garriguencs (la Floresta, els Omellons, l'Espluga, Fulleda, Tarrés, Vinaixa, la Pobla i els Torms) resten a l'espera de rebre'l. Alguns, després de l'anunci de la Diputació, van aturar la compra de desfibril·ladors que tenien en marxa pel seu compte i ara es troben que no arriben els que esperaven. Altres on ja n'hi ha algun, com la Granadella o Juneda, n'havien demanat un altre i també estan a l'espera.
Procés de compra
Fonts de la Diputació expliquen que aquest retard es deu al procés de compra agregada que van iniciar amb l'Associació Catalana de Municipis, amb qui van identificar cinc empreses a qui poder comprar els aparells i ara s'està, precisament, en ple procés intern de selecció de tres d'aquestes, que seran les proveïdores dels 231 desfibril·ladors; un procés que s'espera que acabi aquest setembre.
Des del 2010
La majoria de desfibril·ladors que existeixen avui a les Garrigues es van instal·lar entre els anys 2010 i 2015, gràcies en bona part als ajuts de la Diputació a aquest efecte. A principis del 2017, un 60% dels municipis de la comarca disposava d'un aparell i durant aquell any se'n va instal·lar algun altre, fins als 25 actuals. La majoria es troben a l'exterior dels ajuntaments o dels consultoris mèdics.
Fàcils d'utilitzar
Els desfibril·ladors són lleugers i senzills d'utilitzar, pensats perquè la majoria de persones puguin fer maniobres de reanimació sense formació prèvia davant d'un cas d'aturada cardíaca. En tot cas, els professionals insisteixen que, desfibril·lador a banda, la trucada al 112 no deixa de ser fonamental.