CULTURA
- El Vilosell

Jornada al Vilosell sobre el patrimoni musical popular

Arran de l'homenatge que es va fer l'any passat al lletrista vilosellenc Rossend Llurba, el Centre d'Estudis Locals organitza un matí de ponències sobre la música popular en català.

El juny del 2017, el Centre d'Estudis Locals del Vilosell (CELV) va organitzar un homenatge al lletrista i autor teatral Rossend Llurba, fill d'aquesta població, amb una jornada sobre el primer cuplet en català, del qual es complien 100 anys [v. SomGarrigues, 452]. Llurba va contribuir decisivament a la normalització de la llengua catalana als espectacles del Paral·lel durant el primer terç del segle XX i aquella jornada va servir per aproximar la seua figura i obra. Però va servir, també, per constatar la necessitat d'aprofundir en la reivindicació del patrimoni musical popular català i és així com neix la primera jornada dedicada a aquest àmbit, que tindrà lloc el 20 d'octubre, organitzada pel Centre d'Estudis Locals del Vilosell.

Més enllà de Llurba
El paper de Llurba (el Vilosell, 1887-Barcelona, 1954) va ser transcendent. És autor d'unes 700 lletres de diversos tipus de cançó, entre les quals La font del Xirineu, considerada el primer cuplet en català, o La barcelonista, himne oficiós del Barça durant la dictadura de Primo de Rivera. La jornada, però, vol anar més enllà del vilosellenc i abordar l'evolució de la cançó popular catalana i el seu pes a l'hora d'apropar la cultura al gran públic. El dissabte 20, per exemple, Josep M. Vallès, soci del CELV, parlarà dels cors Clavé; el músic i professor de la Universitat de Barcelona Jordi Quintana introduirà la figura de la compositora Càndida Pérez i les caramelles i Vicenç Aguado, president del CELV, parlarà de les lletres d'alguns cuplets catalans. La jornada comptarà també amb la interpretació d'alguna d'aquestes peces a càrrec de la coral The Lecta'ns. Al migdia, al finalitzar les ponències i actuacions, es preveu una visita dels participants al nucli històric del Vilosell.