L'alcalde de la Granadella, Carles Gibert, ha denunciat l'abandonament que pateixen per part de l'Estat espanyol la cinquantena de municipis del sud de les comarques de Ponent i del Camp de Tarragona situats en els perímetres d'emergència de la central nuclear d'Ascó.
Gibert qualifica d’”indefensió” la situació dels veïns i veïnes de la Granadella davant d'una possible alerta de la central: “no tenim cap mena de protocol o instruccions de com hem de reaccionar en el cas d'una emergència nuclear i els plans que tenim d'evacuació estan totalment caducats”, diu. ”No disposem de cap sistema d'alarma nuclear, motiu pel qual no sabem com podem cridar o avisar la població en el cas d'una emergència nuclear d'una central com la d'Ascó, que a hores d'ara ja hauria d'estar tancada”, afegeix l’alcalde.
La federació d’ERC de les comarques de Lleida considera que cal una inversió en matèria de seguretat per poder fer front a incidents que es puguin produir, “una situació que es pot veure agreujada per l'envelliment de les centrals”, expliquen fonts del partit. Segons la formació, “el canvi de govern a l'Estat Espanyol pot ser una bona oportunitat per a reivindicar aquestes mesures que en els últims 30 anys han suposat una deixadesa de funcions per part dels diferents governants”.
En aquest sentit, el senador republicà Miquel Aubà va arrencar la setmana passada el compromís de la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, de parlar amb el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, sobre la necessitat de realitzar en breu un simulacre d'emergència nuclear.
16 pobles garriguencs desemparats
Les Garrigues és la comarca de la demarcació de Lleida més propera a la central nuclear d'Ascó i setze municipis garriguencs es troben entre 10 i 30 km de distància dels reactors, és a dir, dins la zona II. No obstant això, els plans d'emergència municipals no estan actualitzats i els ajuntaments no tenen els recursos suficients per afrontar un accident greu, com explicàvem al número 417 de SomGarrigues.
El poble garriguenc més proper als reactors d'Ascó és Bovera, que no està inclòs a la zona I per només 400 m i el Pla d'Actuació Municipal en Emergència Nuclear (PAMEN) que hi ha a l'Ajuntament, redactat per la subdelegació del govern espanyol a Tarragona, data del 1996. Com a contacte hi apareix, per exemple, l'aleshores alcalde Ramon Farré, que no ho és des del 2003, i els telèfons són tots fixos. El mapa que acompanya el pla, a més, és del 1988, i no hi apareix ni la carretera C-12, que comunica Ascó amb Flix i Maials i que és una de les vies principals d'evacuació.