La sala d’actes de l’Ajuntament de Maials serà l’escenari demà a partir de les 19:30 hores de la xerrada que impartirà la Unió de Pagesos sobre el canvis que portarà la nova Política Agrària Comuna a les explotacions agràries catalanes, sota el títol Per una PAC útil a la pagesia. Ara es decideix. A la xerrada hi intervindran Josep Cabré, coordinador territorial de Lleida d’Unió de Pagesos, i Andreu Ferré, coordinador de l’equip tècnic del sindicat. La nova PAC redistribueix les ajudes comunes al camp de manera “més justa”, segons es defensa des de la UE. No obstant, ha posat en peu de guerra a mitja Europa.
La fórmula
Brussel·les troba injusta la fórmula amb què actualment es calculen les subvencions: els pagesos de la nova Europa cobren en funció de la mida de les seves explotacions, mentre que als de la vella encara se'ls paga en funció del que produïen fa una dècada. Això beneficia els grans terratinents, gegants agroalimentaris i, fins i tot, algunes famílies reials. La Reina Isabel II d'Anglaterra, per exemple, es va embutxacar fins a 530.000 euros el 2008, el duc de Westminster 540.000 i el príncep Carles 180.000. La duquessa d'Alba, es va endur més de dos milions d'euros en ajuts, segons informa l’Econòmic.
L'eurocomissari d'Agricultura, el romanès Dacian Ciolos, fulminarà d'aquí a tres anys aquests “drets històrics” de la vella Europa “perquè ara ja som vint-i-set”, però crida a la calma. “No volem cap revolució, sinó una evolució per ser més eficients, no prendrem tots els diners als espanyols i francesos per donar-los als polonesos”, va prometre. I és que la redistribució de les ajudes no serà únicament entre països, sinó “també entre diferents regions i sectors”. Brussel·les vol tenir en compte quin és el poder adquisitiu de cada beneficiari –per evitar, que la família reial belga arrenqui 13.000 euros per mantenir el seu jardí botànic–, quin serà l'impacte d'una subvenció per al mercat laboral o si afecta una regió de muntanya. Però sobretot es vol premiar els pagesos més ecològics, que garanteixin permanentment les pastures i que facin rotació dels cultius o guarets ecològics.
Què diuen les cooperatives?
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha assegurat que la nova Política Agrària Comuna (PAC) podria comportar pèrdues d’entre 40 i 60 milions d’euros anuals a Catalunya només per la reducció dels ajuts directes. Aquesta valoració de la FCAC es va fer pública després de conèixer el contingut de la proposta de reforma de la nova Política Agrària Comuna que la Comissió Europea va aprovar el 18 de novembre de 2010.