CULTURA
- Les Borges Blanques

Cor Euridice: 25 anys d’evolució artística

Nascut el 1993 com a cor mixt i vinculat a l'escola de música, s'ha consolidat com a cor femení, un dels pocs que hi ha a Ponent. 

(foto: Aj. Borges)

El diumenge 25 de novembre va tenir lloc a l'església parroquial de les Borges l'últim dels sis concerts amb què el cor Euridice, un dels pocs cors femenins que hi ha a Ponent, ha commemorat al llarg del 2018 els seus 25 anys d'existència. La de diumenge era l'actuació pròpiament d'aniversari i va omplir l’església amb unes 500 persones de públic. A diferència dels anteriors concerts, no hi va haver formacions convidades, sinó únicament les cantaires del cor, que van estrenar peces inèdites compostes per a l'ocasió per directors o cantaires vinculats a Euridice, a partir de poemes de dones d'èpoques i geografies diverses, també de les nostres terres. El 10 de novembre, abans del concert de les Borges, el cor va fer una preestrena a Àger (Noguera) i una altra el dia 24 a Lleida (Segrià).
Un dels moments especials del vespre va ser el reconeixement a antics directors, com el fundador Eliseu Ribes, Ramon Andreu i Agustí López, vinguts expressament per l’ocasió, i la interpretació conjunta d’una peça amb excantaires del cor.

De l'escola a l'autonomia
El cor Euridice va néixer l'any 1993 com un espai més de l'Escola Municipal de Música de les Borges, on s'oferia a alumnes i exalumnes la possibilitat de formar un cor de cambra, és a dir, un cor de petit format (d'entre 10 i 20 membres). Inicialment era un cor mixt, de nois i noies, i com a tal va participar el 1994, per exemple, a l'enregistrament del CD de la cantata Fills del segle, del compositor Albert Guinovart. En aquells primers anys va actuar a cicles com Els Clàssics de l'IEI o la Primavera Cultural de les Garrigues, a l'Ateneu Barcelonès o a la Casa Golferichs de Barcelona o a les Jornades Culturals de les Borges del Camp, entre altres, i va fer concerts conjunts amb formacions instrumentals com la Jove Orquestra Simfònica del Conservatori de Berna o l'Orquestra de Cambra d'Agramunt o altres de corals com The Maidstone Youth Singers, el cor Kodaly o el cor Novaura. A finals dels 90, coincidint amb el trasllat de l'escola de música a l'edifici actual, els pocs nois que hi havia van deixar la formació i aquesta es va consolidar com a cor femení. En paral·lel, vers l'any 2000, va passar a ser una entitat autònoma, amb estatuts i funcionament propi, ja desvinculada del centre i del curs escolar.

Quatre directors
El cor ha tingut directors com Eliseu Ribes, de Soses, que en va ser fundador i que actualment és professor a l'escola de música i dansa de Santa Perpètua de la Mogoda, el pianista i compositor targarí Ramon Andreu, el borgenc Oriol Sans, ara director de la Jove Orquestra Simfònica de Detroit [v. SomGarrigues, 419] i Agustí López, professor del conservatori de música de Lleida i director de la Jove Orquestra de Ponent. Ribes, Andreu i López, per exemple, són alguns dels qui han compost peces estrenades al concert del dia 25, a més de músics com Robert Faltus, Raimon Romaní, la junedenca Heura Gaya, Pere-Mateu Xiberta, la borgenca Núria Bresolí o M. Cristina Pascual, així com l'actual directora del cor, Dolors Ricart.

Punt d'inflexió
És amb la incorporació de Ricart com a directora l'any 2006, la primera dona a guiar el cor, que el repertori s'eixampla i es comencen a transitar noves sonoritats: el gòspel, les versions de pop i rock o altra música del segle XX s'incorporen amb assiduïtat als programes, fins llavors protagonitzats per la música religiosa i la popular catalana. "Primer ens feia certa por, però realment és molt xulo", explica Núria Bresolí, la cantaire més veterana del grup juntament amb Núria Vallès. "En aquests anys, el cor ha guanyat en adaptació al repertori, en registres, no només en el sentit musical sinó també en presència escènica", explica Ricart, que reconeix que el cor Euridice del 2006, quan hi va entrar com a directora, i el d'ara "no tenen res a veure". Aquesta adaptació és la que garanteix, de moment, la continuïtat de Ricart, ja que era un dels reptes que es va marcar i el camí pel qual es vol continuar d'ara en endavant, combinant concerts convencionals i apostes més atrevides que fusionin arts com la performance, la pintura o la teatralització.  

Amb tot, la directora remarca que "les protagonistes són elles, les cantaires" i destaca "la particular energia que desprenen quan estan juntes". "És un grup molt especial, amb moltes ganes, molta força, molta motivació". En aquests 25 anys, pel cor Euridice han passat més de 70 cantaires. Actualment són 14, d'entre 28 i 47 anys, majoritàriament de les Garrigues però també de municipis com Lleida o Montblanc.