Incursió Social, el projecte cultural nascut a Juneda que involucra col·lectius vulnerables en les arts escèniques, programa aquest primer cap de setmana de desembre una nova edició, en què el tema central és l'ecologia i el canvi climàtic causat per la intervenció de l'home en el medi ambient. Ho fa amb l'espectacle Chapamama o la fi del món, una mirada poètica i artística sobre la responsabilitat social i individual vers les generacions que habitaran la Terra darrere nostre.
L'obra la dirigeixen noms consolidats de l'escena catalana com Marta Pérez, Vero Cendoya, Anna Barrachina o el junedenc Ramon Giné i es podrà veure en tres espais diferents: el Teatre de l'Escorxador (30 de novembre), el Teatre Ateneu de Tàrrega (1 de desembre) i el Teatre Foment de Juneda (2 de desembre). A Juneda serà a les sis de la tarda i en lloc d'adquirir les entrades a un preu predeterminat, l'actuació funcionarà amb l'anomenada taquilla inversa, és a dir, els espectadors abonaran a la sortida el que creguin convenient en funció del que hagin vist.
Sis centres participants
Incursió Social va néixer el 2012, inicialment com un curs intensiu adreçat a professionals i estudiants del sector teatral, però aviat va fer una aposta pels col·lectius més vulnerables i el 2013 ja era un projecte experimental amb la residència municipal d'avis de Juneda i l'associació Talma de suport a persones amb discapacitat. Els seus usuaris eren els protagonistes no només de la representació d'un espectacle sinó del procés creatiu previ, i amb aquesta idea ha anat creixent, incorporant nous centres col·laboradors i ampliant, per tant, el radi d'acció. El que era Juneda Incursió Social ara ja és Incursió Social.
Des de fa uns anys, són sis els centres que hi participen, i a Talma i la residència municipal d'avis cal afegir-hi Acudam de Mollerussa, Sant Joan de Déu d'Almacelles, l'associació Alba de Tàrrega i el centre de dia per a la gent gran Monestir de Sant Bartomeu de Bellpuig, els usuaris dels quals destinen uns tres mesos als assajos per a la iniciativa. L'espectacle gira cada any al voltant d'un tema diferent. El 2016, per exemple, va ser la situació de les persones refugiades i l'any passat es va fer una comèdia sobre el món de l'art.