El Comitè de Defensa de la República (CDR) i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) s'han reunit aquests dies amb representants del PDeCAT, ERC i la CUP per proposar-los que se sumin al procés de primàries que hi ha en marxa a diverses ciutats de Catalunya, entre les quals Barcelona i Lleida. L'objectiu és que sigui la mateixa ciutadania la qui, abans de les eleccions municipals del mes de maig, pugui triar quins candidats prefereix i en quin ordre de llista en una hipotètica candidatura unitària. Es tracta d'un sistema que "permet situar la democràcia en el centre de l'activitat política", s'explica des de Primàries Catalunya, plataforma que aglutina els diferents processos engegats.
Similar a les llistes obertes
La manera amb què, fins ara, es vota a les eleccions municipals és posant a l'urna la papereta d'un dels partits que es presenten, amb uns candidats i un ordre predefinits per part de cada formació política. Només als pobles de menys de 250 residents, els electors no tenen per què votar la llista sencera sinó els individus que hi apareixen, de manera que, un cop fet l'escrutini, es proclamen regidors els que hagin obtingut més vots.
El sistema de primàries proposat té semblances amb aquest procediment però, al no estar reglat per la normativa electoral espanyola, ha generat un reglament per a l'ocasió, en què s'han de registrar prèviament tant els electors que vulguin triar candidats com els candidats que es vulguin presentar -que poden ser militants de partits o no-, un comitè electoral encarregat de l'organització i un calendari que, a priori, estableix el 2 de febrer com a dia de votació per escollir la composició definitiva de la candidatura que es presentaria a les eleccions del maig.
Fer República
L'objectiu principal de les primàries és garantir "alcaldies republicanes" al màxim de municipis. Alguns estan governats per partits espanyolistes; altres, com les Borges, no, ni hi ha perspectives que pugui ocórrer. Tot i així, des del CDR i l'ANC es considera que "cal reforçar més el sobiranisme del consistori i posar-hi aquella gent que realment estigui disposada a fer República, dotant l'Ajuntament del màxim d'autonomia i desobeint lleis injustes si cal". Igualment, afirmen que "el procediment de tria i debat ja té un valor democràtic en si mateix".
De moment, cap dels partits s'ha posicionat clarament, tot i que els col·lectius impulsors admeten que, en algun cas, la proposta ha estat rebuda amb recel. No obstant això, resten a l'espera d'una resposta en ferm per part de tots.