Les dades que acaba de fer públiques el Consell Comarcal del Segrià sobre els resultats de la recollida de brossa porta a porta, implantada per fases la tardor passada, indiquen que la quantitat de brossa generada ha baixat a la meitat respecte l’anterior sistema de recollida, basat en contenidors. Així, als 22 municipis on ara es fa porta a porta, amb 34.000 habitants en conjunt, es genera una mitjana de 0,51 kg per habitant i dia, menys de la meitat que la mitjana catalana.
En el cas de la ruta 5, la que conformen els pobles garriguencs de Maials, Llardecans, Torrebesses, Sarroca i Sunyer, es generen 0,57 kg per habitant i dia, quan abans eren 1,15. A Almatret, que forma part de la ruta 4, són 0,44 kg i a Aspa, a la ruta 1, són 0,48.
Objectiu assolit
La Unió Europea ha fixat un mínim del 50% de reciclatge municipal per l’any 2020 que, en cas de no ser assolit, suposarà l’aplicació de sancions econòmiques als ajuntaments o ens locals. Amb la introducció del porta a porta, sempre segons les dades facilitades pel Consell Comarcal, la xifra s’hauria assolit amb escreix, situant-se entre el 83% i el 92% segons la ruta. En el cas de la ruta 5, la “garriguenca”, les dades del mes de desembre són del 87% d’índex de reciclatge, que en tones representen 37,1 que s’han recollit en les diferents fraccions reciclables i 5,6 com a residus sòlids urbans.
Només dos dels nou pobles garriguencs del Segrià, Alfés i Alcanó, van descartar el porta a porta i van optar per les illes de contenidors. En ambdós casos també s’hauria augmentat l’índex de reciclatge, que al novembre era del 38,3% a Alfés i del 63,4% a Alcanó, de manera que aquest municipi hauria assolit també l’objectiu de l’any 2020.
A les Garrigues administratives, que també van optar per les illes de contenidors, les últimes dades disponibles són de 2017, que indiquen un 28,9%.