Exalumnes de l’escola Agustina d’Aragó, de Fulleda, es trobaran aquest dissabte, 20 de juliol, a la tarda en una reunió informal per compartir experiències i records relacionats amb el centre, inaugurat l’any 1958 i clausurat el 1974. La trobada la impulsen les germanes Montse i la Núria Arbós, que fa temps que treballen en la recerca sobre la història escolar del municipi i que a l’última Trobada d’Estudiosos de les Garrigues, celebrada el 2017 a l’Espluga Calba, van presentar una part del treball, relativa al període entre 1936 i 1966. Ara, intentaran presentar la d’abans de la Guerra Civil.
En el marc d’aquesta recerca s’han proposat reunir el màxim possible de persones que hagin estat alumnes de l’escola de Fulleda per tal de compartir experiències i records, revisar i ampliar les fotografies existents o contrastar informació sobre noms de mestres, entre altres. “Volem compartir records sobre una etapa de la vida que de ben segur ens va marcar a totes i a tots i evitar que amb la desaparició de l'edifici físic de les escoles no acabi també desapareixent un trosset de la història del nostre poble”, afirmen. “Preservar la memòria històrica és un plaer pels qui ens agrada remenar arxius, però també és un deure que tenim com a comunitat amb les generacions futures”, afegeixen.
La de Fulleda va ser la primera escola a tancar en època contemporània. L’any següent, el 1975, seria el torn de les de Tarrés i la Floresta, on ja mai més s’obriria de nou cap col·legi i els infants passarien a ser escolaritzats a poblacions veïnes. Durant més de 25 anys, les Garrigues no va viure cap més tancament d’escola, però a partir del 2011 es va iniciar un nou cicle de clausures molt més intens, fruit d’un despoblament accelerat, que fins ara ha afectat les escoles de Granyena, el Vilosell, Almatret, Aspa, els Torms, els Omellons, el Cogul i, l’últim, la Pobla de Cérvoles. En total, un terç dels municipis garriguencs han vist tancar les seves escoles.