El Consell Comarcal de les Garrigues demana al departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat la retirada de Nova Tracjusa, el projecte amb el qual Gestió Agroramadera de Ponent (GAP) vol utilitzar residus urbans com a combustible per assecar purins adequant les instal·lacions que actualment té a la planta de Tracjusa, al terme de Juneda, i que ara funciona amb gas natural. Així ho recull el manifest presentat aquest matí per la junta de govern de l’organisme comarcal al conjunt del Consell d’Alcaldes i que ha estat aprovat per tots els assistents.
El motiu principal de l’oposició al projecte és l’elevat nivell de contaminació existent a la zona. De fet, es demana al Departament de Salut “que tingui en compte les dades actuals d'emissions a la zona, donades les últimes captures realitzades pels mesuradors, que estableixen que a dia d'avui es superen els llindars permesos i revisi els seus informes en relació al projecte de Tracjusa, tenint en compte els preceptes establerts per la Unió Europea”.
Des del Govern del Consell Comarcal es veu amb preocupació la situació que es pugui generar “en una zona que ja en l'actualitat es veu molt saturada d'emissions per altres plantes existents”. En aquest sentit, es posa d’exemple el passat 24 de juliol, quan l'estació de mesurament de la contaminació atmosfèrica que la Generalitat té al pla del Molí de Juneda va registrar la dada més elevada de Catalunya en presència de micropartícules d'entre 2,5 i 10 micres (PM10), superant el valor límit diari de 50mg/m3 establert per llei com el de protecció de la salut humana.
Així mateix, el Consell Comarcal de les Garrigues demana al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació “que encapçali la implantació, a escala nacional i de forma especial per al territori de les Garrigues, d’unes mesures de gestió de dejeccions ramaderes que ja s'apliquen en altres zones amb la mateixa singularitat i que són mediambientalment sostenibles i respectuoses amb la salut de les persones de les àrees d'influència.”
En la seva intervenció, el president del Consell Comarcal, Jaume Setó, ha volgut destacar que "des del Consell estem al costat dels ramaders de la comarca i veiem necessari donar una solució a la gestió dels purins, però demanem a la Generalitat que es busquin altres sistemes mediambientalment sostenibles i respectuosos amb la salut de les persones".
A més, Setó ha recordat que a les Garrigues tots els grups polítics ja es van posicionar en el seu moment en contra de l'entrada i tractament de residus d'altres comarques, concretament quan es va intentar tirar endavant un projecte d'abocador al municipi de Juncosa de les Garrigues amb residus vinguts d'altres indrets. Cal recordar que en el cas de Nova Tracjusa, dues terceres parts dels residus que s’utilitzarien vindrien de fora de les Garrigues i de fora del Pla d’Urgell.
En aquest sentit, el mateix Consell també promou una recollida de firmes per tal de reforçar la posició en contra del projecte i per això ha fet arribar als diferents alcaldes un document, que demana difondre als llocs públics de cada població, per a que els ciutadans que ho desitjin puguin adherir-se al manifest.
Reunió amb alts càrrecs de Territori
Aquesta tarda, a partir de les 8 del vespre, està prevista al Consell Comarcal una reunió per tractar aquesta qüestió amb la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, la subdirectora general de Prevenció i Control de la Contaminació Atmosfèrica, Isabel Hernández, la directora dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Lleida, Dolors Tella, la subdirectora regional de Salut Pública a Lleida i Alt Pirineu i Aran, Mercè Bieto, a qui els representants del Consell Comarcal traslladaran el posicionament aprovat al matí.
Amb motiu de la reunió, la plataforma Aturem la incineradora de Juneda ha convocat una concentració a l’exterior de la seu del Consell per demanar també la retirada del projecte. Per la seva banda, GAP ha respost amb una altra convocatòria, en aquest cas de suport al projecte, repetint, així, l’escena de fa dos anys.