Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), l’entitat cooperativa impulsora del polèmic projecte Nova Tracjusa a Juneda, on es vol utilitzar residus urbans com a combustible per assecar purins, ha posat en marxa un seguit d’accions per donar a conèixer i aclarir, “amb dades fefaents i contrastades”, els dubtes que la ciutadania pugui tindre sobre el projecte, que GAP considera “cabdal per al futur de la gestió de les dejeccions ramaderes a les Garrigues”. Així, el passat 13 d’agost, el president de l’entitat, Eduard Cau, i l’enginyer responsable del projecte, Joan Solé, van fer una xerrada als socis i sòcies de GAP per “aclarir totes les consultes plantejades pels ramaders i ramaderes presents, especialment les relacionades amb la possible afectació vers les persones i el territori”.
Segons els impulsors, Nova Tracjusa “no comporta riscos per a les persones ni el medi natural”; de fet, asseguren que el projecte és més respectuós que l’actual model de funcionament de les plantes VAG i Tracjusa i que “en cap cas es pot assimilar a una incineradora, ja que no crema les escombraries”, en referència al procés de gasificació que se’ls aplica, que les converteix en gas mitjançant l’aplicació d’altes temperatures amb poca presència d’oxigen. Així mateix, els responsables indiquen que Nova Tracjusa “aporta una millora pel que fa a la gestió de residus, ja que suposa la valorització d’un producte que d’una altra manera aniria a parar a un abocador, que és la pitjor opció dins la jerarquia de la gestió de residus”.
Sobre la preocupació generada entre la població sobre els possibles efectes negatius per a la salut i el medi, Cau i Solé van recordar que el projecte compta amb l’aprovació ambiental provisional de la Generalitat i un estudi favorable del gabinet Ramon Folch & Associats encarregat per GAP, cosa que, segons els responsables, “és la constatació que no comporta un risc, ni real ni evident, per al medi ni la salut de les persones al respectar i complir de manera escrupulosa tota la normativa aplicable a aquest tipus de plantes”.
Xerrades, fulletons i patrocins
A més de la xerrada del dia 13, GAP té previst fer-ne altres en els propers mesos, com una que ja hi ha programada pel dimarts 20 al vespre a Juneda. Així mateix, es volen fer jornades de portes obertes a la planta i editar fulletons; recentment, a més, s’ha publicat un vídeo corporatiu que destaca “el compromís amb les persones i el territori”. D’altra banda, l’entitat ha intensificat darrerament el patrocini d’activitats i associacions de les Garrigues. En aquest sentit, ha difós la seva col·laboració en el finançament, per exemple, del primer disc del grup Avstral, de les festes de final de curs de les AMPA de Juneda i Puiggròs, de la trobada de colles infantils de diables a Juneda, de la revetlla de Sant Joan, de la fira Tastavins o del festival Els Rentadors, al mateix municipi. A banda d'aquests, GAP està contactant amb altres associacions i clubs esportius de la comarca per oferir-los aportacions de diners per a les seves activitats.