El ple municipal de les Borges Blanques d'aquest dimecres ha aprovat incrementar el tipus impositiu que s'aplica a la base liquidable de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) de naturalesa urbana del 0,8069% vigent fins ara al 0,822% l’any que ve. S'arriba, així, a un nou rècord local, després que l'any 2016 es va apujar al màxim fins llavors (0,795%) i l'any 2017 es tornés a apujar (0,8069%). Continuant la tendència a l'alça, a partir del pròxim gener els contribuents pagaran aquest tipus impositiu de decisió municipal al 0,822%, un percentatge mai assolit fins ara i que representa un 37% més respecte el tipus que es pagava l’any 2000. Segons fonts municipals, l’increment per al 2020 aniria “en consonància a l’evolució de l'Índex de Preus al Consum (IPC)”.
Al mateix ple, l'equip de govern també va aprovar incrementar el tipus de l'IBI rústic del 0,589% en què s'havia mantingut en els tres últims exercicis fins al 0,60%, una xifra que també suposa el màxim històric en aquest apartat. El tipus impositiu als immobles de característiques especials es manté a l'1,3% en què està des de l'any 2004. Pel que fa a l'ordenança fiscal que regula l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) i que afecta les empreses que facturen més d'un milió d'euros anuals, els variarà el coeficient aplicable en funció de la categoria fiscal del carrer on estiguin ubicades; així, les de primera categoria passaran del 3,6 actual al 3,8 -el màxim que permet la normativa-, les de segona categoria de l'1,6 a l'1,7 i les de tercera categoria de l'1,4 a l'1,5.
Procés participatiu fallit
A finals de setembre, l'Ajuntament de les Borges va publicar al web municipal un apartat virtual on obria un procés participatiu per a la modificació de les ordenances fiscals, concretament les de l'IBI, l'IAE i la taxa d'escombraries, per a que la ciutadania presentés propostes al respecte. L'apartat es va penjar el 26 de setembre i es podien fer aportacions en un formulari fins el 16 d'octubre. A diferència d'altres processos participatius, però, aquesta vegada no se'n va fer cap difusió i només dues persones hi han dit la seva. D'altra banda, els enllaços per consultar les ordenances vigents no funcionaven.
La brossa, més cara
Arran de l'inici de l'amortització del cost de construcció del nou abocador de les Garrigues i en un context en què el cànon que es paga per cada tona de rebuig entrada a l'abocador és més car per tal de poder assolir els objectius de reciclatge el 2020, el Consell Comarcal ha incrementat també les aportacions dels municipis al voltant d'un 10% i aquests ho repercuteixen als ciutadans a través de la taxa municipal d’escombraries. A les Borges, la tarifa anual dels habitatges, oficines i centres culturals, socials o religiosos sense afany de lucre passarà dels 114,9 euros actuals a 126,39; la dels hotels, bars, residències i grans superfícies passarà dels 279,90 als 307,89 i la dels establiments no inclosos als apartats anteriors passarà dels 153,90 als 169,20.
Absència de l'oposició
El dia abans del ple, el grup municipal Borges per la República, a l'oposició, va comunicar que no hi assistiria i que prioritzaria l'assemblea de càrrecs electes que estava convocada pel Consell de la República el mateix dimecres a Barcelona, per la qual cosa va emplaçar el grup de Junts per les Borges a ajornar el ple per la setmana següent. L'equip de govern explica que, "tot i comprendre els moments que viu el país i ser conscients de la necessitat de donar suport a iniciatives com aquesta", va decidir mantindre el ple “per l'emergència que viu la capital de les Garrigues arran de la llevantada de la setmana passada i per la importància d'un ple d'ordenances fiscals" i “prioritzar el servei a la ciutadania borgenca”. Sobre l'assemblea de càrrecs electes, Junts per les Borges va dir que hi enviava un representant i que "enviant una persona i tenint en compte que la majoria de regidors i regidores del grup s'han inscrit a la iniciativa, el suport al Consell de la República és evident".