HISTÒRIA
- El Soleràs , La Granadella

La Granadella i el Soleràs tornen a commemorar els bombardejos de la Guerra Civil

És el segon any que es fa de manera conjunta entre els dos municipis. Serà el dia 28 a la Granadella i el 29 al Soleràs.

(foto: Xavi Minguella)

Per segon any consecutiu, els ajuntaments de la Granadella i el Soleràs organitzen de manera conjunta la commemoració dels bombardejos del 1938 i de la Guerra Civil a les respectives poblacions. El dissabte 28 de desembre, a la Granadella, es farà un esmorzar al costat del refugi, una ruta guiada sota el lema “Nadal a refugi” pels llocs afectats i durant la qual es podrà visitar un dels refugis antiaeris que conserva la vila. Al migdia, el municipi acollirà un grup d'uns 50 figurants, amb participació de diferents grups de recreació de voluntaris que escenificaran, vestits d'època, un control de carretera, un lloc de guàrdia i el campament dels soldats. A la tarda la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, inaugurarà l'exposició sobre Amparo Poch, metgessa, periodista i anarcofeminista aragonesa, una mostra que també es podrà visitar durant els següents 15 dies a l’Ajuntament. A continuació hi haurà una taula rodona sobre la dona en la Guerra Civil amb Assumpta Montellà, Josep Rubió, Alfred Burballa i Maria Huguet, aquests dos últims hi presentaran la revista Fossa218, impulsada per l’ateneu La Baula, de Lleida, i que dedica el primer número al feminisme a Lleida. La publicació també inclou un reportatge sobre els bombardejos a la Granadella, de l’historiador Josep Rubió.

L'endemà al matí, els actes es traslladen al Soleràs, on es farà una visita guiada a la fossa comuna, la més gran excavada fins ara a Catalunya i una recreació a la casa que fou hospital de guerra. A la sala polivalent, les arqueòlogues Anna Camats i Ares Vidal, que van dirigir els treballs a la fossa, explicaran les característiques de l'excavació i la historiadora Noemí Riudor parlarà de testimonis i documents sobre les fosses.


Presentació de les jornades a la Diputació de Lleida.

Des del 2013
A la Granadella, les commemoracions dels bombardejos van començar l'any 2013, amb motiu del 75è aniversari dels atacs. L’any 2018 s’hi va afegir l’Ajuntament del Soleràs, municipi on uns mesos abans s’havia excavat la fossa més gran coneguda fins ara de la Guerra Civil. Aquest 2019, per tant, serà el segon consecutiu que les jornades es fan de manera conjunta.

Aquest mes de maig, abans de les eleccions municipals, l’equip de govern d’aleshores va crear una ruta urbana relacionada amb els bombardejos, que s’iniciava a partir d’un monument commemoratiu dels 80 anys dels atacs aeris situat a la plaça i que incloïa un mapa amb una dotzena de punts d’interès. El nou equip de govern sorgit de les eleccions del maig, però, va traslladar el momument a l’entrada de l’antic refugi, cosa que l’anterior govern considerava desafortunada per ser un lloc apartat i que va motivar la recollida de 179 signatures que demanaven que es tornés a posar a la plaça. Finalment, el monument també va ser retirat de l’entrada del refugi per, segons es va dir en un ple, tornar-se a posar quan estigui fet el centre d’interpretació que es preveu en aquest indret.