El president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, han anunciat que el Govern convocarà una cimera al Palau de la Generalitat amb els diferents agents vinculats amb el sector de la fruita per tal d'analitzar i posar damunt la taula solucions que permetin garantir el futur de la pagesia davant les dificultats que travessa. També han explicat que, entre finals de febrer i principis de març, Agricultura farà efectiu el pagament dels primers 1,5 milions d'euros corresponents al Pla d'arrancada de fruita de pinyol. Torra i Jordà s'han reunit aquest dimecres a Lleida amb representants del sector de la pagesia i alcaldes lleidatans per expressar-los el suport del Govern i escoltar les seves demandes.
El president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera Teresa Jordà han expressat el suport del Govern al sector de la pagesia i han posat de manifest de seva importància per al país i, per això, han defensat la necessitat que els productors es puguin "guanyar la vida amb tota dignitat".
En aquest sentit, Torra ha anunciat que convocarà una reunió al Palau de la Generalitat amb alcaldes i representants de la pagesia per avaluar les dificultats que travessa el sector, especialment el de la fruita de pinyol que ha vendre els seus productes per sota costos de producció, "però sobretot amb la mirada posada en el futur, el suport al sector i la unitat". El president de la Generalitat també ha explicat el compromís de portar al Parlament una moció en suport de la pagesia, tal com li han demanat els alcaldes i representants del sector durant la reunió mantinguda aquest dimecres a Lleida.
Línia de crèdits tous
Torra també ha avançat que, "entre finals de febrer i principis de març, s'acabaran de pagar totes les subvencions pendents" i ha recordat la línia de crèdits per als productors de fruita dolça. Teresa Jordà, ha explicat que Agricultura traurà una línia de crèdits per a circulant d'entre 5.000 i 60.000 euros a través de l'Institut Català de Finances (ICF) a un tipus d'interès euríbor +2,75 com a màxim, i amb l'assumpció de risc del 80% per part de la conselleria. Així mateix, Jordà ha explicat que personal de l'ICF es desplaçarà al territori per ajudar en els tràmits a tots els productors que s'hi acullin.
La consellera d'Agricultura ha insistit en la importància de mantenir "la unitat extrema del sector en totes les baules de la cadena, amb el paraigua institucional dels alcaldes, partits polítics i organitzacions agràries" i, en aquest sentit, ha reiterat el compromís del Govern. "Tots units per uns preus justos i per una pagesia forta", ha sentenciat.
Teresa Jordà ha destacat l'alt grau d'implantació del Pla d'Acció de la Fruita Dolça, que es va començar a aplicar el 2018, amb el consens del sector, i que recull accions de fons, estructurals, a mitjà i llarg termini. La consellera ha reconegut que ara "cal avançar i aprofundir encara en alguns aspectes", per la qual cosa, ha assenyalat que "hi ha deures per a tothom". "La Generalitat ja ha fet els seus, però inventarem tot el què sigui necessari", ha assegurat.
Pagament de les primeres arrancades de fruita de pinyol
En aquest sentit, tenint en compte la situació que viu el sector, la consellera ha explicat que s'implantaran mesures de forma immediata, com és el pagament de la primera partida d'ajuts del Pla d'arrancades de fruita de pinyol 2019-2020, corresponent a 1,5 milions d'euros, que es farà efectiu entre finals de febrer i principis de març. Aquest Pla preveu finançar part de l'arrancada de 1.300 hectàrees de fruita de pinyol, corresponents a les sol·licituds rebudes d'un total de 2.000 hectàrees que s'hi podien acollir. Agricultura començarà a pagar en les pròximes setmanes les primeres que es van efectuar però en els pròxims anys preveu abonar fins a un total de 6,5 milions d'euros.
La mesura pretén reduir la producció de fruita de pinyol que arriba al mercat per tal de compensar les pèrdues que ha comportat el tancament del mercat rus arran del veto i així contribuir a un repunt dels preus. Jordà ha insistit en la necessitat que a la resta de zones productores de l'Estat també es posi en marxa un pla d'arrancada tal com ha fet Catalunya.
Així mateix, la consellera ha emplaçat el Ministeri d'Agricultura a revisar i actualitzar la Llei de la cadena alimentària perquè aquesta pugui tenir l'efectivitat esperada i es tradueixi en una distribució més equitativa dels beneficis entre els diferents agents de la cadena. En aquest sentit, Jordà ha exigit el compromís de la gran distribució.
El sector valora positivament els compromisos del Govern però defensa que cal anar més enllà
Els representants del sector han valorat positivament la reunió i els compromisos assolits pels Govern tot i que han defensat que no són suficients i "cal anar més enllà", segons ha exposat el portaveu de la Plataforma en Defensa de la Fruita, Jordi Vidal, que també ha reclamat que cal donar més visibilitat al sector entre el conjunt de la ciutadania per la tasca que porta a terme, davant les dificultats que viu actualment. El president d'Asaja Lleida, Pere Roqué, ha traslladat a Torra i Jordà la importància de saber "quin producte s'està venent a Mercabarna i el seu origen" i ha reclamat que la Generalitat posi en marxa campanyes per incentivar el consum de fruita de proximitat.
L'alcalde de Corbins, Jordi Verdú, ha explicat que es tracta que la crisi que viu el sector de la fruita és "estructural" i ha reiterat el suport dels ajuntaments lleidatans amb els productors. "és cabdal pel territori que la pagesia pugui viure", ha afirmat Per això, Vidal ha reclamat la implicació dels diferents departaments de la Generalitat, així com de la resta d'administracions a l'hora de cercar solucions.
A més de Torra i Jordà i altres representants del Govern, la trobada celebrada a Lleida ha reunit alcaldes de poblacions productores de fruita, responsables de les organitzacions agràries Unió de Pagesos, JARC i Asaja, de la Plataforma en Defensa de la Fruita, de la FCAC i de la patronal Afrucat, entre altres.