El conflicte obert entre afectats i administració per les ajudes derivades de l'incendi de la Ribera d'Ebre, l'estiu passat, està lluny d'arribar al darrer capítol. Els afectats garriguencs no entenen que des del departament d'Agricultura se segueixi insistint en el fet que la condició per rebre les ajudes pactades sigui assegurar per un mínim de 5 anys les seves finques. Consideren que si es té en compte l'import vigent de les assegurances i el baix preu a què cotitza l'oli, aquesta condició pot suposar un cost per al pagès del tot inassumible. Per això, en l'assemblea d'ahir al vespre a Bovera, van decidir reprendre les mobilitzacions, la primera de la qual serà repetir els talls a la carretera C-12 el diumenge 8 de març. Per part del departament d'Agricultura, el plantejament és clar, orientar al productor a fer assegurances, primer per tenir un punt de control sobre la capacitat productiva i segon, per prevenir futures inclemències meteorològiques que puguin afectar els mateixos cultius arrasats pel foc.
Noves mobilitzacions
L'assemblea d'ahir al vespre a Bovera, on es va decidir reactivar els talls de carretera, havia estat convocada per explicar el desenvolupament de la reunió del mateix matí a la seu del departament d'Agricultura a Lleida on van ser presents el president del Consell de les Garrigues, Jaume Setó, el vicepresident tercer, Olegari Alberich, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero i el portaveu de la plataforma d'afectats, Enric Prunera, per una banda i el director de Desenvolupament Rural del departament d’Agricultura, Oriol Anson, el cap de gabinet, Jordi Aranda, i el delegat provincial, Ferran de Noguera, per l'altra. L'objectiu era intentar reconduir la situació. Les posicions, del tot enconades, no van variar gaire, ja que des d'Agricultura es va tornar a fer èmfasis en el fet que si s'atorguen ajudes sense la condició d'assegurar els conreus es pot obrir la porta a què ningú contracti pòlisses d'assegurança. Per la seva part, la delegació garriguenca va defensar que no els hi surt a compte contractar l'assegurança, ja que els imports a pagar serien més elevats que l'ajuda rebuda. En el que sí que hi va haver acord va ser en el fet de retornar les ajudes ja ingressades als pagesos que no les havien sol·licitat; de fet, Agricultura va assegurar que s'encarregarà que l'Agència Tributària no apliqui gravàmens fiscals en aquests casos.
Les reaccions
El director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, destaca en declaracions a Som Garrigues que els plantejaments de la Plataforma d'Afectats són els mateixos que en les reunions de finals de l'any passat, quan ja se'ls va explicar que les seves demandes no podien ser assumides "L'administració no pot respondre a totes les situacions negatives derivades d'inclemències meteorològiques mitjançant l'atorgament d'ajuts directes i, si comencem a fer excepcions, farem saltar tot el sistema d'assegurances agràries pels aires" diu Anson, que també justifica mantenir el període de 5 anys d'assegurança com una eina de referència per al departament "Els cinc anys són el punt de control que tenim per garantir la recuperació de la producció de la finca. El primer i el segon any no es paga res, el tercer el 50% i a partir del quart i cinquè ja s'assumeix el total, ja que es pot començar a valorar el repunt de producció". El director general també planteja dubtes sobre el fet que l'assegurança no repercuteixi en una millora de la capacitat productiva "Que ens diguin quins aspectes concrets relacionats amb la capacitat productiva de la finca no cobreix l'assegurança. En el cas que n'hi hagi, estem disposats a organitzar una taula de treball amb membres d'Agroseguro per tal de dirimir aquesta problemàtica" assegura Anson, que també avança que les ajudes pels aiguats de l'octubre, amb moltes afectacions a la part nord-est de la comarca, seguiran els mateixos criteris que les atorgades als afectats per l'incendi.
Per la seva banda, el portaveu de la Plataforma d'Afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre, Enric Prunera, admet certa decepció per com es va dur a terme la reunió d'ahir a Lleida "Nosaltres vam assistir a la trobada amb una sola demanda, que es complissin les condicions de les ajudes acordades en les reunions amb la consellera Jordà, que no eren les que s'han acabat imposant" exposa Prunera, que també recorda que "se'ns va dir que la intenció del departament era que el pagès pogués recuperar com més aviat millor la capacitat productiva de la finca, amb la condició de l'assegurança això ens serà impossible, doncs haurem de destinar part del que guanyem a un aspecte que no ens reporta un benefici directe a l'explotació. És del tot incongruent" diu Prunera, que anuncia les dues vies d'acció que contempla ara la Plataforma "Per una banda estem valorant si mobilitzar als pagesos perquè renunciïn a les ajudes que han demanat i així fer palès que el departament no ens escolta; d'altra banda també hem decidit reprendre les mobilitzacions, que començaran el 8 de març amb un tall a la C-12 però que en les pròximes setmanes aniran a més" anuncia Prunera, que clou fent un avís per a navegants "Demanem als pagesos de la resta de la comarca que ens donin suport i s'uneixin a les nostres reivindicacions perquè el que està en joc no és només les nostres ajudes sinó la dignitat d'un territori; ara s'han d'aprovar les ajudes pels aiguats de l'octubre passat i tot apunta que aniran pel mateix camí que el nostre" adverteix Prunera.
Del mateix parer és el president del Consell Comarcal i alcalde de la Floresta, Jaume Setó, que destaca que l'ens supramunicipal que presideix va intentar des del primer moment adoptar una posició de mediador entre els afectats i l'administració però veient com va anar la reunió d'ahir, ara es posicionarà a favor dels afectats "Entenc que hi hagi unes normes específiques per aquest tipus de situacions però el departament ha de ser conscient que al pagès no li surti a compte rebre les ajudes, només cal veure com està el preu de l'oli i el de les primes. S'ha d'aconseguir trobar un terme mitjà" diu Setó que també avança que si els criteris que se seguiran per atorgar les ajudes als afectats pels aiguats són els mateixos que els de l'incendi fracassaran estrepitosament "No pot ser que després de veure com els camps han quedat completament negats, a més de les pedres i la grava que han caigut, només ens ofereixin la possibilitat d'ajudes si assegurem. Hem de ser conscients que a la part nord-est no hi arriba el reg, per tant per recuperar la capacitat productiva es necessita molt més temps. De fet, molts pagesos de la zona que abans asseguraven ja no ho fan a conseqüència del baix preu de l'oli. Serà un despropòsit" es queixa Setó, que també confirma que el Consell donarà suport a les mobilitzacions que faci la Plataforma d'Afectats per l'Incendi.
INCENDI
Els afectats per l'incendi, un altre cop en peu de guerra
Anuncien noves mobilitzacions pel 8 de març després de sortir decepcionats de la reunió d’ahir a la seu d’Agricultura a Lleida. També adverteixen que les ajudes pels aiguats de l’octubre “aniran pel mateix camí”