El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha posat en marxa la nova oficina virtual 'El Planter', que té com a objectiu ser un punt de trobada i d'informació per a tots els joves que decideix incorporar-se a l'activitat agrària a Catalunya, amb una atenció especial als qui no tenen experiència prèvia en el sector. L'espai, allotjat al web de Ruralcat, vol aglutinar en un únic espai tota la informació sobre la incorporació dels joves al sector agroalimentari i rural, des d'ajuts i formació fins a experiències compartides, suport i assessorament. Coincidint amb la posada en marxa de l'oficina, Agricultura ha engegat una campanya a les xarxes per animar els joves a buscar feina en aquest sector.
L'oficina compta amb un apartat titulat 'Ser pagès/a?', que recull algunes orientacions i consideracions bàsiques que cal tenir en compte abans i durant el procés d'esdevenir pagès i va adreçat al jove que no té una experiència prèvia en el sector i el seu origen no és agrari. A Catalunya, gairebé un 30% dels joves que s'incorporen al camp són nouvinguts, no venen de família pagesa, segons es desprèn d'un estudi realitzat sobre els nous joves pagesos instal·lats al camp durant el període 2007-2013.
L'oficina també vol orientar els joves a instal·lar-se a l'empresa agrària oferint informació sobre els ajuts de primera instal·lació de joves agricultors o l'ajut de millora a la competitivitat de les explotacions agràries, l'ajut de mitigació del canvi climàtic en les explotacions agràries i l'ajut de diversificació agrària, i també sobre els ajuts agroambientals i d'agricultura i ramaderia ecològica, com ara els ajuts directes de la PAC.
Un altre dels aspectes a tenir en compte és el Pla d'empresa, que és una descripció dels aspectes productius, econòmics, tècnics, mediambientals, paisatgístics i sociolaborals de l'explotació on vulgui instal·lar-se. Inclou una part amb l'expectativa de futur.
A l'oficina, els usuaris també podran accedir a les experiències d'altres joves que s'han iniciat amb èxit al sector agrari, a més d'obtenir suport administratiu i legislatiu i assessorament a través de les Escoles Agràries, les oficines comarcals del departament, les entitats col·laboradores i la figura del dinamitzador de joves, una prova pilot que està duent a terme Agricultura al Camp de Tarragona i a Girona per reforçar la instal·lació de joves.
Dades obertes i transparència, també en la incorporació dels joves al camp
L'oficina també ofereix l'enllaç directe a l'Observatori de Joves https://observatoridejoves.cat, una eina de consulta dels joves que s'han incorporat a l'activitat agrària des de l'any 2015 amb l'ajut de primera instal·lació de joves agricultors i/o els ajuts directes de la PAC on es pot comparar tots els perfils de joves instal·lats per comarca, orientació productiva, sexe i producció ecològica. D'aquesta manera, el Departament d'Agricultura posa a l'abast de tothom tota la informació relativa a aquest àmbit i fa un pas més vers el nou concepte de dades obertes i transparència que promou l'Administració en els darrers temps.
A més, a la nova oficina també es poden consultar les notícies més destacades relacionades amb els joves del camp i enllaços d'interès als Aplecs de joves al camp, formació, agenda i premis PITA en la modalitat Joves Emprenedors Innovadors o als projectes Leader i Odisseu, entre d'altres.
'Fes-te pagès, fes-te pagesa'
Coincidint amb la posada en marxa de l'espai, Agricultura ha engegat una campanya a les xarxes amb el lema 'Fes-te pagès, fes-te pagesa' per animar als joves a treballar al sector primari. La campanya consisteix en diversos vídeos, d'un minut i mig de durada aproximadament, en què s'ofereix el testimoni de set joves que han passat per l'experiència d'incorporar-se al camp.