Ahir al matí, el govern de la Generalitat anunciava noves mesures per frenar el ritme de contagis de Covid-19 arreu de Catalunya, entre les quals la prohibició de reunions públiques i privades de més de 10 persones. Això va fer que, a la tarda, l’equip de govern de l’Ajuntament de les Borges Blanques es reunís amb la Comissió de Festes i la Comissió de la Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs i decidís suspendre tots els actes de la Festa Major de la capital garriguenca, prevista pels dies 4, 5, 6, 7 i 8 de setembre. Segons la regidora de Cultura, Salut i Festes, Ariadna Salla, la voluntat és reprogramar els actes “tan aviat com sigui possible, sense posar les persones en perill de contagi, si podem aquesta mateixa tardor”.
La regidora ha exposat que "tots i cada un dels actes que integraven el programa d'enguany s'havien planificat amb molta cura i il·lusió, amb la voluntat de garantir sempre la seguretat de totes les persones assistents i participants però, arran del risc de contagi, per responsabilitat i seguint les recomanacions de Salut, els hem hagut de posposar". Les Borges Blanques fa dies que es troba entre els municipis catalans amb risc de brot molt alt i només en el que portem d’agost acumula 42 dels 52 nous positius de Covid-19 registrats a la comarca administrativa.
A diferència de les Borges, a la resta de la comarca no hi ha hagut, en general, un repunt de contagis, però l’anunci de la Generalitat d’ahir ha portat a la suspensió d’altres Festes Majors. Quasi al mateix temps que la capital garriguenca, s’anunciava també la suspensió dels actes festius a Juneda, que havien de començar aquest divendres. La decisió inclou també tots els preludis. Com a les Borges i arreu, tant uns com altres ja s’havien adaptat a les mesures de prevenció, amb una programació més reduïda, a l’aire lliure, separació d’assistents i registre previ de localitat.
En la mateixa línia, l’Ajuntament de l’Albagés, que també tenia previst celebrar la Festa Major aquest últim cap de setmana d’agost, va decidir ahir suspendre-la i reprogramar els actes al llarg de dies festius i caps de setmana posteriors. D’altra banda, a Bovera, que normalment fa la Festa Major a principis de setembre, ja es va decidir fa un mes i mig que enguany no se celebraria. A Juncosa, on també se celebrava la Festa Major a principis de setembre, no es farà res, a excepció d’una missa en honor a la patrona i focs artificials el 8 de setembre.
[ACTUALITZACIÓ]. A Castelldans, tot i que inicialment es va optar per mantenir els actes previstos, l’alcalde ja va manifestar que la decisió podria canviar si l’opinió majoritària dels veïns així ho proposava. Finalment, el consistori ha optat per cancel·lar la Festa Major i intentar reprogramar les activitats més endavant. L’equip de govern lamenta l’ajornament, “després d'haver programat amb cura una Festa Major reduïda i que garantia la seguretat dels assistents”, però assegura que “és vital la col·laboració de les administracions per tal de seguir respectant les directrius de Salut i així poder fer front amb totes les garanties a la pandèmia”, expliquen.
Pendents d’una decisió definitiva
La situació ha enganxat alguns pobles en plena celebració de la seva Festa Major. És el cas de Vinaixa, on va començar ahir. De moment, la intenció del consistori és mantenir la majoria d’actes previstos, però no es descarta res en les pròximes hores. L’escenari és semblant a Fulleda, que començava demà, però el govern municipal espera la publicació de mesures detallades al Diari Oficial de la Generalitat i té coll avall que algun acte caurà. A Aspa, on la festa és del 4 al 6 de setembre, no tenen previst anul·lar res, però ja van plantejar la programació molt de mínims, “amb un sol acte al dia i només per als veïns”, explica l’alcaldessa, M. José Invernon. A Sunyer, que és del 4 al 8, la intenció també és mantenir la Festa Major, que enguany ha traslladat tots els actes al camp de futbol, amb les mesures corresponents de prevenció.
Activitats culturals permeses
Tot i que el DOGC no especifica mesures concretes per a Festes Majors, la resolució emesa ahir pel departament de Salut per a alguns municipis del Vallès Oriental amb una situació epidemiològica d’alt risc permet la celebració d’activitats d’arts escèniques i musucals, cinema o exposicions tant en recintes estables (teatres, cinemes, carpes o similars) com a l’aire lliure “sempre que es garanteixi que no se supera el 50% de la capacitat i que es compleixen les indicacions dels plans sectorials aprovats pel Comitè de Direcció del Pla d'actuació del Procicat”. De fet, hi ha festivals a Catalunya que mantenen la programació, com el de música i dansa del Pirineu Dansàneu, amb un terç de l’aforament, el festival Terrer, d’actuacions musicals al Priorat, o altres convocatòries d’espectacles. A Montblanc, en canvi, s’ha suspès el festival Essències i la Festa Major, a Cervera s’han anul·lat tots els actes organitzats per la Paeria i a Alcarràs s’ha passat d’una vintena d’activitats de Festa Major a només tres.