MEDI AMBIENT
- Cervià de les Garrigues , Juncosa , La Pobla de Cérvoles

Demanen l'anul·lació dels darrers projectes eòlics a la comarca perquè posarien en perill l'àguila cuabarrada

Les entitats ecologistes Ipcena-EdC i Trenca volen que es considerin els projectes de la Comella, Les Cavasses i St. Joan, entre la Pobla, Juncosa i Cervià, com a part d'un Pla global, i per tant, es faci una avaluació ambiental més exigent.

Un exemplar d'àguila cuabarrada fotografiat a la demarcació de Lleida l'any 2019. FOTO: Jordi Bas/La Sabina

Les entitats ecologistes Ipcena-EdC i Trenca han denunciat avui, a través d'un comunicat públic, que els tres projectes eòlics presentats recentment a la comarca, entre la Pobla de Cérvoles, Juncosa i Cervià, poden afectar sensiblement l'hàbitat de l'àguila cuabarrada, una espècie protegida, i per això en demanen l'anul·lació. Juntament amb els de les Garrigues, les ONG ambientalistes també han alertat de nous projectes a la Ribera d'Ondara (Segarra) i Os de Balaguer (Noguera). Les entitats consideren que si els tres nous grans focus eòlics tiren endavant es veuria amenaçada gairebé el 20% de la població catalana d'àguila cuabarrada.

Ambdues ONG també remarquen que les empreses impulsores dels projectes els han fragmentat irregularment en parts més petites, ja que per sobre de 50 MW els projectes de centrals energètiques han de ser sotmesos a un procediment ambiental més rigorós. Per això demanen a la Generalitat que es considerin tots aquests projectes eòlics com a part d'un Pla global, i que per tant, es realitzi una avaluació ambiental estratègica (és un examen ambiental més exigent), tal com exigeix el mateix Decret llei 16/2019 i la legislació europea. A més, reclamen l'obertura d'un debat públic, transparent i participatiu amb tots els actors del territori sobre el desenvolupament de les energies renovables, que promogui un model energètic veritablement democràtic, distribuït i sostenible.

Els nous parcs eòlics

Els projectes als quals es refereixen les entitats denunciants corresponen als parcs de la Comella, les Cavasses i Sant Joan, amb 33 aerogeneradors, i 147 MW de potència total, que afecten els termes dels municipis de la Pobla de Cérvoles i Juncosa i se situarien molt a prop del nucli urbà de Cervià. Tal com explicava Som Garrigues el passat 7 d'agost, les sol·licituds per als tres parcs s'han presentat amb tres noms empresarials diferents (Enel Green Power España, Parque Eólico Muniesa i Aranort Desarrollos) cadascuna amb 49,5 MW de potència. A la pràctica, les tres empreses interessades tenen la mateixa seu i es tracta de tres filials de l'empresa Endesa.

Si tiressin endavant els projectes, els aerogeneradors instal·lats serien els més grans de les Garrigues, tant per dimensió com per potència elèctrica; les torres farien uns 115 metres d'alçària i el diàmetre del rotor 170 metres. Quant a la potència generada, seria de 4,9 MW, que en el cas del projecte de la Comella s'hauria de limitar per no sobrepassar el total de 49,5 MW per als quals tindria permís el projecte.

La cuabarrada a les Garrigues

El passat mes de gener aquest mitjà publicava un reportatge sobre la presència de l'àguila cuabarrada (Aquila fasciata) a la comarca, una au altament amenaçada i en declivi en tots els països que n’alberguen poblacions. Fins llavors, s'havia localitzat al nostre territori dos parelles de l’exemplar; una a Almatret i l'altra entre Cervià, Juncosa i la Pobla, i és aquesta última la que es veuria afectada de ple pels nous projectes eòlics. Aquesta parella va ser descoberta a les contrades garriguenques l’any 2010 i s’especulava que es podria tractar de dos exemplars que criaven al Priorat als quals s’havia perdut el rastre des de feia un temps.  

A més, l’ONG Trenca, a través de la col·laboració amb la fundació 'La Sabina' ja fa un temps que desenvolupa un projecte relacionat amb la cuabarrada a les seves finques de Bovera, on ha anat instal·lant-hi un colomar i diversos abeuradors, a més de sembrar cereals per tal de crear un ecosistema segur on les àguiles provinents del Montsant puguin alimentar-se.