El passat 16 d'octubre, en el marc de la Festa del Bilingüisme, l'Escola Polonesa de Lovaina (Bèlgica) va estrenar la geganta Jadwiga (o reina Eduvigis), construïda per l'artista Jordi Arnau Espuga Giné, de les Borges Blanques. Tal com mana la tradició, Jadwiga va ser inscrita al Registre Civil de Lovaina, ciutat d’uns 100.000 habitants, com una veïna més i va ser la protagonista de la jornada festiva, en què van participar docents, autoritats i alumnes. També hi havia de ser Espuga, però la pandèmia no ho va fer possible. De fet, la presentació de la geganta s'havia de fer al maig, però la Covid la va retardar i la figura va restar durant l'estiu tancada a les Borges, fins que a finals de setembre es va poder enviar a Bèlgica, junt amb les instruccions de muntatge indicades per Espuga. Amb tot, la desfilada d'estrena oficial es farà el 2021.
(foto: Polska Szkola Leuven)
El contacte de l'escola, que ja té un altre gegant, amb el constructor borgenc va començar a mitjans del 2019, iniciat per les xarxes socials, i des de llavors s'ha anat seguint virtualment el procés de disseny i construcció. “Em van dir més o menys les característiques bàsiques que havia de tindre, faldilla blava, cabellera rossa, em van enviar imatges de la figura històrica de la reina i després hi ha hagut una mica d’interpretació lliure meva, clar”, explica Espuga. “És de les poques gegantes rosses que he fet, i aquesta també té la pell més blanca que les que faig habitualment”, afegeix.
Espuga, amb material d’un altre treball. (foto: Taller de Gegants)
(foto: Polska Szkola Leuven)
Jordi Arnau Espuga es dedica a fer gegants i capgrossos des del 2013. El 2016 es va graduar en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i ha fet nombrosos treballs per diferents poblacions de Catalunya. Aquest és el tercer gegant que fa per encàrrecs internacionals. El 2016 i 2018 en va fer per dues poblacions del nord de França, on també hi ha tradició gegantera, i actualment està treballant en un altre per a un municipi de Bèlgica, Herseaux, ja de cara al 2021. Abans, però, enllestirà dos gegants per a Montmeló, una versió reduïda dels actuals, sense arribar a ser gegantons, que permeti fer descansar els titulars. “M’agrada que em facin aquest tipus d’encàrrecs d’Europa, ja que acostumen a ser de dimensions més grans, a Catalunya cada poble ja té els seus, de grans, i els que et demanen solen ser petits, ja que les colles també es mouen més amunt i avall”, explica el constructor borgenc.
Tot i la distància, Bèlgica és un país on els polonesos han emigrat històricament, ja fos per treballar a les mines a principis de segle XX, ja fos durant i després de la Segona Guerra Mundial, ja fos com asilats durant la Guerra Freda. Des del 2004, amb la incorporació de Polònia a la Unió Europea, molts immigrants polonesos a Bèlgica van deixar de ser irregulars i es van anar legalitzant, cosa que ha fet que, des de llavors, el nombre oficial de residents polonesos hagi crescut notablement. Es calcula que a Bèlgica hi viuen entre 100.000 i 120.000 persones d'origen polonès. Després dels Països Baixos i França, Polònia és el tercer país en nombre del que Bèlgica rep població.
(foto: Polska Szkola Leuven)