Del 13 al 15 de novembre havia de tenir lloc la Fira de l'Oli Verd de Maials, una de les primers cites oleícoles de la temporada, que enguany arribava a la 23a edició. En un context de normalitat, hi hagués hagut un centenar d'estands al pavelló poliesportiu, s'haguessin programat diverses activitats, s'haguessin venut centenars d'orelletes, s'haguessin desplegat parades i firetes a l'exterior, s'haguessin organitzat visites guiades al patrimoni local, hi hagués hagut l'esmorzar popular a la cooperativa, tastos, degustacions, s'hagués nomenat l'Amic de l'Oli, etc. Hagués sigut un cap de setmana de promoció d'aquest municipi de quasi un miler d'habitants i l'escenari per al tret de sortida de la campanya de vendes de l'oli Baró de Maials. Les actuals circumstàncies sanitàries, però, que impedeixen les aglomeracions de gent, han fet impossible repetir el format habitual i l'Ajuntament s'ha vist obligat a repensar el certamen. En lloc de suspendre-ho tot, s'ha optat per transformar la proposta en unes jornades virtuals i, al mateix temps, continuar promocionant l'oli i el poble a través de diversos productes comunicatius, com ara una revista editada per SomGarrigues o reportatges audiovisuals.
La Fira de l'Oli Verd de Maials és una de les que tenen més trajectòria a la zona. Va començar el 1998, el mateix any que la de les Borges, en una època que encara se'n feien molt poques, i centrades en l'oli d'inici de campanya encara menys. Des del 2009, s'emmarca també en els Camins d'Or Líquid que impulsa el Consell Comarcal del Segrià i que aquest any també ha convertit totes les activitats al format virtual.
Oli, ametlla i tòfona
La primera de les dues jornades virtuals organitzades a Maials és el divendres 13 i va a càrrec de Montse Freixa, xef experta en gastronomia de l'oli, que se centra en la classificació, la categoria i el perfil de degustació de l'oli verge extra. L'endemà dissabte, una jornada amb Joan Girona, investigador de l'IRTA; Daniel Oliach, tècnic del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal; José Antonio Bonet, investigador de la UdL, i Jaume Casadesús, cap del programa d'ús eficient de l'aigua a l'agricultura de l'IRTA, parlarà sobre els resultats de l'ametller en regadiu i el cultiu de la tòfona a la finca experimental que té la Diputació de Lleida a Maials. Ambdues jornades es poden seguir al canal de YouTube del Consell Comarcal del Segrià.
Oli primerenc
A Maials sempre s'ha acostumat a iniciar la collita de l'oliva ben aviat, els primers dies de novembre. La Fira ja va néixer per posar en relleu aquesta particularitat, ara generalitzada, i el temps ha demostrat que l'oli primerenc ha anat guanyant atractiu i protagonisme en la gastronomia i entre els consumidors en general. És un oli d'un característic color verdós, gràcies a una major presència de clorofil·les, molt fruitat, fresc i amb més polifenols.
Una altra particularitat del món agrícola maialenc és que la immensa majoria de productors són socis de la cooperativa del poble i, per això, hi ha una gran identificació social amb aquesta entitat, que ja compta amb 103 anys d'història. Avui, amb uns 800 socis entre productors i col·laboradors, és la major elaboradora d'oli de les comarques de Ponent; gràcies, també, a la posada en marxa de la xarxa de reg Segrià Sud, un procés iniciat, precisament, el mateix any de la primera Fira i que va culminar el gruix de les obres l'any 2013.