CULTURA
- Redacció / Les Borges Blanques

Meritxell Cucurella-Jorba guanya el premi Màrius Torres de poesia

La 25a edició del guardó, convocat per l’Ajuntament de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs, ha reconegut l’obra “La volumetria del neguit”. 

Cucurella-Jorba, a l'esquerra, a l'acte d'aquest matí a la Paeria.(foto: Salvador Miret/ACN)

Aquest divendres ha tingut lloc, a la Sala de Plens de la Paeria de Lleida, la roda de premsa per anunciar els guanyadors dels Premis Literaris 2020, el 37è d’assaig Josep Vallverdú i el 25è de poesia Màrius Torres. El de poesia l’ha guanyat la borgenca Meritxell Cucurella-Jorba amb el poemari “La volumetria del neguit”, que ha estat l’escollit pel jurat entre els 57 que s’havien presentat, d’autors procedents d’arreu de Catalunya, d’Andorra i de les Illes Balears. En el d’assaig ha estat guardonada la periodista i escriptora valenciana Lourdes Toledo, amb l’obra “La inquietud (Dietari 2018-2019)”, que s’ha imposat als altres 20 originals presentats. És la primera vegada que coincideixen dues dones com a guanyadores dels premis i també la primera que els dos guardons tenen la mateixa dotació econòmica, 9.000 euros cadascun.

Meritxell Cucurella-Jorba és nascuda als Hostalets de Pierola (l’Anoia) i resideix a les Borges Blanques des de fa més de 15 anys. És poeta, dramaturga, traductora i, tal com ella es defineix, “dinamitadora”. Va idear l'(H)original, un local dedicat a la poesia al cor de Barcelona que ha sigut i és un referent, ha organitzat festivals poètics com (per)versos, PARNÀS (Poesia Apassionada Rimada-I-No Àcrata i Salvatge) o Delicadeses·art de tros, junt amb l’Ateneu Popular Garriguenc i transcorregut a diversos indrets de les Garrigues entre el 2008 i el 2016. Ha publicat vuit llibres de poesia i ha estat inclosa en diverses antologies. Ha publicat teatre i contes per a nens i ha traduït teatre, poesia i narrativa, traduccions entre les que destaquen les de Natalia Ginzburg i Alda Merini.  

En el capítol de premis, Cucurella-Jorba va rebre el Premi Creació Jove l'any 2000, el Premi Pollença de Poesia el 2008 amb el llibre “Intemperància roig encès” i el Premi Jordi Domènech de Traducció Poètica el 2016 per “Clínica de l'abandó”, d'Alda Merini. La seva obra, al seu torn, ha estat traduïda a l'italià, el francès, l'anglès, l'ucraïnès i el turc. Actualment dirigeix també el grup de lectura Llegim el teatre, de la biblioteca Marquès d’Olivart de les Borges.

El jurat del Premi Màrius Torres d'aquesta edició l'han format Eva Baltasar, Jordi Marrugat, M. Antònia Massanet, Pere Pena i Jordi Villaronga. El guardó va ser creat l’any 1996 per a obres inèdites i fins ara havia estat dotat amb 6.000 euros. L'any 2009 el va guanyar el poeta i col·laborador de SomGarrigues Gabriel Pena, vinculat a Almatret, amb “La revolució del bon gust”.

Gala íntima
Un cop donades a conèixer les guanyadores del premi, la gala de lliurament es farà aquesta tarda a l’Auditori Municipal Enric Granados i haurà de ser sense públic, degut a les restriccions per la Covid. La conduïrà l’escriptora i actriu Estel Solé, Premi Amadeu Oller 2011 amb el llibre de poesia “Dones que somiaven ser altres dones”. L’acte inclourà una acció poètica íntima per celebrar les 25 edicions del Premi de poesia Màrius Torres amb un Diàleg de Poemes sota el títol “En el teu nom”, en clara referència i homenatge al poeta que dona nom al Premi. S’hi recorreran els poemaris guanyadors d’aquestes 25 edicions amb la idea d’establir un diàleg de versos entre aquests i, al mateix temps, amb els poemes de Màrius Torres. El recital anirà a càrrec de quatre actrius, Núria Miret, Núria Casado, M. Àngels López i Marta Rosell, i el trio musical  format per Joana Cebolla, Jul Frayssinet i Ignasi Gonzàlez al trombó, guitarra i contrabaix, respectivament.