Aquest dilluns s’han conegut els acords presos a la reunió de la Ponència d’Energies Renovables del passat 28 de desembre que havia d’avaluar, entre altres, 60 aerogeneradors a la zona de Maials, Llardecans i Almatret, així com tres grans parcs solars fotovoltaics a la comarca. En tots els casos, el Govern ha donat el vistiplau als projectes, que a partir d’ara ja poden iniciar la tramitació al departament d’Empresa i Coneixement. Fonts del sector calculen que, si no hi ha entrebancs, la central eòlica podria començar a construir-se a principis del 2024 com a molt tard.
Tècnicament, la central s’ha presentat fragmentada en cinc projectes diferents (Vela, Pyxis, Antlia, Quilla i Volans), amb 12 aerogeneradors cada un, però es tracta d’un únic promotor, l’empresa estatal noruega Statkraft, la major productora d’energia renovable d’Europa i que opera a 16 països d’arreu del món. Els 60 molins, d’uns 125 metres d’alçada cada un i 150 de diàmetre de rotor, sumarien una potència instal·lada total de 250 MW.
A aquests 60 aerogeneradors encara se n’afegiran 53 més si tiren endavant altres parcs projectats a la zona, 44 dels quals promoguts per Repsol i 9 per l’empresa Forestalia. Cal tenir en compte, a més, que també n’hi ha 20 més d’aprovats entre Llardecans i la Granadella. En total sumen 133 nous aerogeneradors al sud-oest garriguenc.
Vistiplau als macroparcs solars
En la mateixa sessió de la Ponència d’Energies Renovables es va donar llum verda, també, a tres parcs d’energia solar fotovoltaica de grans dimensions. Es tracta de Macarelleta Solar, entre l’Albi i Vinaixa, de 102 hectàreees de superfície, Calella Solar, a Cervià, de 80 hectàrees, i Adeje Solar, entre el Cogul i Granyena, de 79 hectàrees. Tots tres els promou la mateixa empresa, Ignis, amb seu a Madrid, i sumarien uns 150 MW de potència. Encara hi ha un altre parc solar, de 68 hectàrees, projectat al terme de Castelldans i amb una potència similar, que ha de passar l’avaluació de la Ponència més endavant.